Terrorsiktet tvangsinnlagt: - Bør ikke sendes tilbake til fengsel

Den russiske mannen (20), som er terrorsiktet etter å ha knivstukket en kvinne inne på en Kiwi-forretning i Oslo tidligere i januar, er tvangsinnlagt på sykehus, melder TV 2.

PÅGREPET: Mannen som tidligere i januar ble pågrepet etter å ha knivstukket en kvinne inne i en Kiwi-butikk i Oslo, er en 20 år gammel mann. Video: Lars Eivind Bones, privat Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var fengselslegen som besluttet at mannen skulle tvangsinnlegges på psykiatrisk avdeling ved et sykehus i Oslo, og det er ifølge 20-åringens forsvarer mistanke om at siktede er schizofren.

- Han ble tvangsinnlagt mandag denne uka. Han vil bli observert der, slik at man kan få en klarere formening om hans mentale tilstand, sier 20-åringens forsvarer, advokat Ola Lunde, til Dagbladet onsdag.

Allerede under fengslingsmøtet i Oslo tingrett, uttalte Lunde at han mente siktede var psykisk syk.

- Jeg har sagt fra første dag at jeg mener han er syk. Dette bekrefter nettopp det, at han er syk, mener Lunde i dag.

I politiavhør etter pågripelsen, og i forbindelse med fengslingsmøtet, forklarte 20-åringen selv at knivangrepet på en tilfeldig kvinne var en terrorhandling. Han forklarte videre at han hadde planer om å drepe flere personer, og forklarte dette med et generelt hat mot Vesten og kristne spesielt.

Har tatt avstand fra terror

Forrige uke fortalte Lunde at hans klient hadde endret forklaring, og at han nå tar fullstendig avstand fra terror og at han selv hevder at han «ikke var helt i form» den dagen angrepet fant sted.

Lunde er selv usikker på om mannens mentale tilstand kan være med på å forklare den endrede forklaringen.

- Det eneste som kom fram er at han har tatt avstand fra terror. Om det var motivert av sykdommen, eller ei, er vanskelig å si sikker nå, sier Lunde.

Under fengslingsmøtet gikk også forsvareren til det uvanlige skrittet å beskrive sin klient som farlig.

- Vi forsvarere er også mennesker, og vi skal ikke få folk ut for enhver pris. Vi skal ivareta klientens beste, og det beste for denne mannen er å skjerme ham fra omverdenen, slik saken ligger an, sa Lunde til Dagbladet i etterkant av fengslingskjennelsen.

KJENNELSEN: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo torsdag som et terrorangrep. Russeren som er siktet blir fremstilt for varetektsfengsling lørdag. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Ikke tilbake til fengsel

I dag er han ikke like bastant.

- Svaret på det akkurat nå er at jeg ikke vet. På tidspunktet for fengslingen var han farlig på bakgrunn av forklaringen han hadde gitt. Han sa selv at han ville ta livet av europeere, og at han ville tatt så mange liv han kunne hvis han fikk sjansen. Hvordan det er nå er det foreløpig vanskelig å si noe om, sier Lunde.

Den 20 år gamle russeren ble 19. januar varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Advokat Lunde mener det vil være uforsvarlig å sende russeren tilbake i fengsel.

- Påtalemyndigheten må vurdere hva som skal gjøres etter en observasjon. Men han bør etter min mening ikke sendes tilbake til fengsel, men muligens plasseres på sikkerhetsavdelingen på Dikemark.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer