Terror

Terrorsiktet utlevert til Frankrike

En 61 år gamle terrorsiktet norsk statsborger blir i dag utlevert til Frankrike.

TERROR: Seks personer ble drept og 22 såret da palestinske terrorister angrep den jødiske restauranten Goldenberg i Paris den 9. august 1982. I dag ble en norsk statsborger som er siktet i terrorsaken utlevert til Frankrike. Foto: AFP
TERROR: Seks personer ble drept og 22 såret da palestinske terrorister angrep den jødiske restauranten Goldenberg i Paris den 9. august 1982. I dag ble en norsk statsborger som er siktet i terrorsaken utlevert til Frankrike. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fransk politi og påtalemyndighet henter i dag den 61 år gamle palestineren med norsk statsborgerskap, som er siktet for terror i Paris.

Seks personer ble drept og 22 såret da Abu Nidals terrorgruppe angrep restauranten Goldenberg i det jødiske strøket i Paris i 1982.

En håndgranat ble kastet inn i restauranten og over 70 skudd ble avfyrt.

Mannen ble pågrepet tidligere i år av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Forrige fredag ble hans siste ankemulighet avslått av Kongen i statsråd.

NEKTER SKYLD: Den terrorsiktede norske statsborgeren nekter for å ha vært i Paris. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NEKTER SKYLD: Den terrorsiktede norske statsborgeren nekter for å ha vært i Paris. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Hentes av Frankrike

Kommunikasjonsrådgiver Annett Aamodt i PST ønsket i dag ikke å kommentere saken.

Men Dagbladet får bekreftet at 61-åringen i dag blir hentet av franske myndigheter, og fløyet til Paris.

De siste 20 åra har 61-åringen vært bosatt i Skien. Nå venter en rettssak i Frankrike. Mannen risikerer å bli sittende resten av livet i fengsel.

61-åringens norske forsvarer, advokat Ole-Martin Meland, har tidligere ikke ville kommentere saken overfor Dagbladet. I dag har Meland ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Nekter

Først i 2015 ble den norske statsborgeren identifisert. Politiet i Paris ba da norske myndigheter om å få ham utlevert. Men først i år, etter at Norge ratifiserte den nordisk-europeiske arrestordren, kunne norske myndigheter utlevere mannen til Frankrike.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med nordmannen. Han har ikke ønsket å kommentere terrorsiktelsen eller snakke med Dagbladet.

Tidligere har han uttalt til den franske avisa Paris Match at han aldri har vært i Paris og aldri har vært med i Abu Nidals terrorgruppe.

Abu Nidal

Da han kom til Norge i 1991, og deretter fikk norsk statsborgerskap, hevdet mannen at han bare hadde tilhørt PLO – den palestinske frigjøringsorganisasjonen – og dens største medlemsorganisasjon Al-Fatah.

Abu Nidals terrorgruppe var kjent under flere forskjellige navn. Blant annet: Abu Nidal Organization (ANO), Arab Revolutionary Council, Fatah Revolutionary Council, Arab Revolutionary Brigades, Revolutionary Organization of Socialist Muslims og Black September.

Terrorgruppa ble finansiert av regimene i Syria, Libya og Irak. Gruppa skal ha utført terroraksjoner i 20 land. Minst 300 personer skal ha blitt drept av terrorgruppa, og flere hundre såret.

Verdens farligste

På midten av 1980-tallet ble terrorgruppa ansett som verdens farligste terrororganisasjon. Da Abu Nidal ble drept i Bagdad i august 2002, gikk terrororganisasjonen i oppløsning.

Palestinerne hevdet at Abu Nidal ble drept etter ordre fra Iraks daværende diktator Saddam Hussein.

Irakiske myndigheter påsto derimot at Abu Nidal, som i flere år ble regnet for å være verdens farligste terrorist, tok sitt eget liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer