Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorsjef truer Norge

Han går under oppnavnet dr. Død, al-Qaidas nestleder som nå truer nordmenn på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video av opptaket

Les utskriften Alt tyder på at det er Ayman al-Zawahiri (52) som snakker på lydbåndet, sier redaktøren i den palestinske avisa al-Quds til BBC. Han har hørt flere tidligere opptak av den egyptiske barnelegen, nummer to på lista over verdens mest ettersøkte terrorister. Flere andre Midtøsten-eksperter er enige i at stemmen tilhører al-Zawahiri.

Direktør Stein Tønnesson i Fredsforskningsinstituttet (PRIO) sier til Dagbladet.no at det er en mulighet for at al-Qaida har forvekslet Norge med Danmark.

Tønnesson har finlest en utskrift av truslene, der stemmen som skal tilhøre egypteren sier:

'Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia, Norge og andre korsfarere - morderne av deres irakiske brødre - å leve i deres land og nyte deres velstand og spre korrupsjon'.

Danmarks engasjement på USAs side i krigen mot Irak, kunne tyde på en forveksling. Men al-Zawahiri fikk asyl i Danmark i 91, noe som taler mot spekulasjonene om at sjefsterroristen har tatt feil av hvilket land han ville true da han tok Norge med på den korte lista over terormål.

Voldsveteran

Medisineren fra Egypts overklasse har vært Osama bin Ladens høyre hånd siden han slo seg sammen med al-Qaida på slutten av 90-tallet. Han er veteran blant voldelige muslimer.

  • Bare 15 år gammel ble han arrestert for første gang som medlem av Muslimsk brorskap, forløperen til alle ytterliggående fundamentalistbevegelser i Midtøsten.
  • al-Zawahiri var en av mange eyptiske ekstremister som ble arrestert etter drapet på landets presiden Anwar Sadat i 1981. Han var tiltalt nr. 113, men ble bare dømt til tre års fengsel for våpenbesittelse.
  • Etter løslatelsen forlot han hjemlandet til fordel for eksil i Saudi-Arabia, Sudan og Pakistan, før han endte i Afghanistan som Talibans gjest og bin Ladens nestkommanderende.
  • Han ble tiltalt for medvirkning til bombingen av USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 98 og dømt til døden for terrorisme i Egypt året etter.

Kan ha plukket mål

- Jeg frykter likevel at grunnen til at Norge ble nevnt er at al-Qaida allerede har blinket ut et norsk mål for et nytt terrorangrep. al-Qaida bruker lang tid på å planlegge slike angrep, og dette kan være bakgrunnen for at Norge er med på lista, sier Tønnesson.

Han utdypet i kveld resonnementet i en samtale med Dagbladet.no. Tønnesson antyder at hvis al-Qaida for en tid til bake har blinket ut et norsk terrormål og kanskje planlagt et konkret angrep, kan det være ønskelig for al-Qaida å signalisere angrepet før det finner sted. Slik kan organisasjonen demonstrere at den fortsatt er slagkraftig.

På lydbåndet sier terrorlederen at landene han truer raner muslimenes eiendom og besudler deres land.

Derfor regner Tønnesson det som klart at målene som antydes, ligger i muslimske land, først og fremst i Midtøsten.

- Der er det ganske få norske mål, sier fredsforskeren. - Det må dreie seg om ambassadene, norske selskapers lokaler og eventuelt boligområder der det bor nordmenn.

Tønnesson vil ikke selv gi råd, men regner med at institusjonene det gjelder allerede vurderer å unngå steder og lokaler der de vanligvis ferdes og arbeider.

- Det kan haste, understreker han. Hvis al-Zawahiri ønsket å forsterke virkningen av et planlagt angrep, kan det komme meget snart.

Truslene gjelder ganske eksplisitt vestlige mål i Midtøsten og Tønnesson regner det for svært usannsynlig at mål i Norge er aktuelle.

al-Zawahiri oppfordrer ifølge nyhetsbyrået UPI trosfeller til å «angripe ambassadene til USA, Storbritannia, Australia og Norge i likhet med deres interesser, selskaper og ansatte. Gjør bakken til ild under føttene deres.' Les også:

Al-Qaida vil angripe nordmenn

TOPPMANN: Ayman al-Zawahri (t.v.) er Osama bin Ladens nærmeste medarbeider i terroristnettverket al-Qaida. Her sammen med terrorlederen.
LEVER I BESTE VELGÅENDE: Osama bin Ladens høyre hånd Ayman al-Zawahri oppfordrer a-Qaida til å angripe norske mål i muslimske land. Her viser han seg på den arabiske nyhetskanalen al-Jazeera i november i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media