Terrorsjekker 1500 norske studenter

Alle universiteter og høyskoler i USA er bedt om å gi informasjon om utenlandske studenter og lærere til FBI. - Hvis dette fører til at det blir vanskeligere å være student i USA, er det beklagelig, sier president Aleksander Askeland i ANSA til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det riktig å terrorsjekke alle studenter? Det er avisa Washington Post som avslører FBIs planer i dag. FBI sier de trenger informasjonen for å sjekke om studentene kan knyttes til terrorister. De mener det nye anti-terror-loven åpner for at skolene kan utlevere personlig informasjon uten at studentene blir varslet.

Senatorene Patrick J. Leahy og Edward M. Kennedy har skrevet brev til justisminister John D. Ashcroft, der de skriver at loven spesifiserer at myndighetene bare har begrenset tilgang til informasjon om studenter.

Oppfyller ikke kravene

- Denne loven slår fast at utlevering av slik informasjon bare kan skje etter en rettslig kjennelse. Samtidig må det bevises at henvendelsen har bakgrunn i konkret etterforskning av terrorisme. FBIs undersøkelser oppfyller ingen av disse kravene, skriver senatorene i brevet.

Henvendelsen fra FBI kom i begynnelsen av november.

De ba skolene oppgi navn, adresse, telefonnummer, statsborgerskap, fødselssted, fødselsdato og andre opplysninger om utenlandske tilknytninger for alle studenter og lærere som er utenlandske.

Færre studenter

Hvert år blir 200 000 utenlandske studenter tatt opp ved universiteter og høyskoler i USA. Ifølge ANSA studerte 1504 norske studenter i USA i år. Tallet har gått ned den siste tida, en av grunnen er trolig fordi studentene må utlevere mer dokumentasjon etter 11. september.

President Aleksander Askeland i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) håper kartleggingen ikke vil føre til at det blir vanskeligere å være norsk student i USA.

- Men så lenge FBI følger lover og regler, og det ikke blir vanskeligere å være student, har vi ikke noe å innvende mot denne undersøkelsen. Jeg tror ikke noen av de norske studentene har noe å frykte, sier han til Dagbladet.no.

Utvist

En måned etter terrorangrepene i USA, skrev Dagbladet om den norske bioingeniørstudenten Kristoffer Larsgard som ble kastet ut av University of South Alabama i Mobile fordi han ble ansett som en terrortrussel.

Skolen ville ikke ha utenlandske studenter på biokjemi, fordi de fryktet at studentene kunne få tak i bakterier og forgifte drikkevannet.

Larsgard har nettopp avsluttet eksamen ved en annen skole. Er det riktig å terrorsjekke alle studenter?

TERROR: Alle studenter skal kartlegges, fordi FBI vil prøve å forhindre en ny 11. september.
STUDENT: Kristoffer Larsgard ble kastet ut fra University of South Alabama, fordi han kunne være terrorist.