Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorsporet fører til Hamburg

Terroristene i Hamburg var hjernene bak terrorangrepet som tok livet av 5000 mennesker 11.oktober. Medhjelperne deres kan fremdeles slå til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorcellen i Hamburg har eksistert siden 1999, ifølge USAs justisminister John Ashcroft.

- Det er klart at Hamburg tjente som base for terroristene, sa Ashcroft i dag på en pressekonferanse sammen med den tyske innenriksministeren Otto Schily.

Etterforskerne oppdaget forbindelsen med den tyske byen kort tid etter 11.september. En av hovedmennene bak kapringen, Mohammed Atta, studerte i Hamburg. Det gjorde også kapreren Marwan Al-Shehhi og Ziad Jarrah. Der hadde de tette forbindelser med Said Bahaji, Ramzi Binalshibh and Zakariya Essabar, som alle tre er etterlyst i forbindelse med terrorangrepene. De tre forsvant før angrepene skjedde.

Said Bahaji (26) er tysk, men har marokkansk bakgrunn. Han har tidligere blitt overvåket av tysk politi fordi han var engasjert i en eller flere islamistiske grupper i Hamburg. Da Bahaji giftet seg, var Essabar, Jarrah og al-Shehhi til stede. Han er ettersøkt for drapene på de 5000 terrorofrene.

Ramzi Mohamed Abdullah Binalshibh kommer fra Jemen. Han arbeidet i et datafirma i Hamburg. Sammen med Mohammed Atta startet han en bønnegruppe. Han skal ha hjulpet vennene med bolig, penger og pass.

Zakariya Essabar (24) kommer fra Marokko. Han dro på besøk til Atta og de to andre da de oppholdt seg i Florida og forberedte angrepet. Han er etterlyst for drapene på 5000.

- Forbindelsen deres med kaprerne var av stort omfang. Hamburg var basen for disse seks personene, sa Ashcroft.

Tysklands minister Schily ville ikke fortelle hva slags bevis tysk etterretning har mot de tre som nå er på flukt. 12 FBI-agenter er i Tyskland for å følge sporene deres.

Tidligere i dag ble tyrkeren Harun Aydin (29) arrestert i Frankfurt da han gikk ombord et fly til Teheran. Aydin er mistenkt for å ha planlagt forbrytelser mot menneskeheten. I bagasjen hans ble det funnet en CD-rom med instruksjoner for hellige krigere, i tillegg til beskyttelsesdrakter mot biologiske og kjemiske våpen.

Han er leder av en militant muslimsk gruppering som skal ha planlagt selvmordsaksjoner. Gruppen styres fra Köln, og det er foreløpig ikke funnet noen forbindelse til terroristene i Hamburg. Men medlemmer av gruppen har hatt kontakt med Osama bin Ladens al-Qaida sent på 90-tallet.

LEVER: Zakariya Essabar, Ramzi Binalshibh og Said Bahaji er etterlyst over hele verden for drapene på 5000 mennesker.
DØDE:</B> Mohamed Atta, Marwan Al-Shehhi og Ziad Jarrah tok med seg tusenvis av mennesker i døden.
ISLAMSK BØNNEGRUPPE: I dette bygget møttes unge muslimer for å be. Men bønnegruppen var et skalkeskjul for terror og død.
Hele Norges coronakart