Terrortiltalt i USA

Torsdag morgen ble imamen Abu Hamza al-Masri arrestert av britisk politi. Få timer seinere fikk han vite at USA har tiltalt ham for terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den radikale islamisten Abu Hamza al-Masri (47) er Storbritannias mest omstridte imam. Han har flere ganger uttrykt støtte til Osama bin Laden og al-Qaida, og anti-vestlige uttalelser fører ham jevnlig til avisenes forsider. USA mener al-Masri er en terrorist med nære bånd til bin Ladens terrororganisasjon, og har krevd ham utlevert.

I natt gikk britisk politi til pågripelse av 47-åringen.

I en rettshøring torsdag ettermiddag ble det kjent at USA tiltaler al-Masri for 11 terrorrelaterte forhold.

al-Masri skal blant annet ha hjulpet terrorister, forsøkt å etablere en terrorleir i USA, og medvirket til et angrep i Jemen i 1998, der fire gisler ble drept.På grunn av den alvorlige tiltalen er det usikkert om Storbritannia vil utlevere ham til USA. Der kan han nemlig risikere dødsstraff.

USA vil ha ham

Bakgrunnen for arrestasjonen var den amerikanske begjæringen om utlevering, melder BBC. Ifølge Times Online plasserer amerikansk etterretning ham på toppen av ei europeisk al-Qaidacelle.

USA har i lang tid samlet beviser mot den muslimske imamen. Nå kan det gå mot et langvarig rettsdrama før han eventuelt blir utlevert.

- De som støtter våre terroristfiender noe sted i verden, skal vite at vi ikke vil hvile før trusselen de representerer er borte, sier den amerikanske justisministeren John Ashcroft ifølge AP.

Tatt med våpen

Inntil februar i fjor var al-Masri imam ved en moské i det nordlige London. Denne jobben mistet han etter at han skal ha misbrukt stillingen til å forfekte omstridte politiske standpunkter.

al-Masri skapte storm da han i en preken kalte invasjonen av Irak for en «krig mot islam».

Han helte bensin på bålet med uttalelser om at 11. september-angrepet mot USA var en jødisk konspirasjon, og at tragedien med romferja Columbia var en «straff fra Allah» fordi astronautene var kristne og jødiske.

Under en razzia mot moskèen fant politiet flere våpen de mener tilhørte al-Masri. I forrige uke nettsida hans stengt, fordi det var lagt ut ei direkte lenke til videoen der amerikanske Nick Berg (26) ble halshogd i Irak.

- Fare for sikkerheten

I april i fjor bestemte myndighetene seg for å inndra al-Masris britiske statsborgerskap. De hevder han er en fare for landets sikkerhet fordi han støtter og gir råd til islamistiske terrorgrupper.

Inndragingen av statsborgerskapet ble anket, og partene strides i retten. Under en høring i april ble

al-Masri beskyldt for å samarbeide med Adens islamske hær, som skal stå bak bombingen av det amerikanske krigsskipet SS «Cole» utenfor Jemen i 2000, og til al-Qaida.

- Han oppfordrer han andre til å delta i jihad - hellig krig, sa en advokat på vegne av myndighetene.

al-Masri selv avviser at han er knyttet til terror, men innrømmer utsagn som «Osama bin Laden er en god mann».

Enøyd

Abu Hamza al-Masri ble født i Alexandria i Egypt i 1957. I 1980 flyttet han til England, og året etter fikk han innvilget britisk statsborgerskap. I 1984 giftet han seg med britiske Valerie Fleming, som han fikk barn med.

al-Masri jobbet som dørvakt mens han utdannet seg til sivilingeniør, men utover 1980-tallet ble han gradvis mer religiøs. Ifølge Times Online kan rasistisk mobbing av sønnen ha bidratt til at han vendte seg mot Vesten.

I 1990 skilte Abu Hamza al-Masri seg fra kona, og dro tilbake til Egypt. Han dro deretter via Pakistan til Afghanistan. Det er uklart om han kjempet i de mange interne stridighetene i landet, men da han kom tilbake til England noen år seinere manglet han imidlertid høyrehånda, og det ene øye var ødelagt. Hånda er i dag erstattet av en stålkrok, noe som gjør ham lett gjenkjennelig.

I 1996 ble han imam ved London-moskèen, der han prekte varmt om jihad. Få brydde seg før i 1999. Da ble tre britiske turister drept i Jemen, og sekulære krefter der beskyldte al-Masri for å rekruttere fanatiske krigere fra talerstolen, og for å ha sendt sønnen Mustafa til landet. Sønnen og fem andre britiske muslimer ble seinere dømt for terrorvirksomhet i Jemen, som krevde al-Masri utlevert.

47-åringen har motsatt seg kravet, og saken er ennå under behandling. al-Masri ble værende i England, der han vakte storm med denne uttalelsen like etter 11. september 2001:

- Mange mennesker er glade, og hopper opp og ned i dette øyeblikket.

Seinere ble al-Masri knyttet til skobomberen Richard Reid. Han skal angivelig ha prekt for Reid og 11. septembertiltalte Zacarias Moussaoui, men dette er ikke bekreftet.

al-Masri nekter hardnakket alle terroranklagene, og hevder han kun snakker ut fra politisk overbevisning.

TERRORSIKTET: Abu Hamza al-Masri.
ARRESTERT: Politiet ransaket hjemmet til al-Masri etter at han ble pågrepet i natt.
JUBLER: al-Masri er svært omstridt. Her viser noen engelskmenn sin begeistring over at han er arrestert.