STERNEADVOKAT: Bushra Khalil forvarer den tiltalte nordmannen - som hun gjorde med Saddam Hussein. Foto: Kassem Hamadé, privat
STERNEADVOKAT: Bushra Khalil forvarer den tiltalte nordmannen - som hun gjorde med Saddam Hussein. Foto: Kassem Hamadé, privatVis mer

Terrortiltalt nordmann i Jordan forsvares av Saddam Husseins advokat

- Han trodde han skulle grave opp penger og gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): Jordanske myndigheter har tiltalt en 49 år gammel nordmann for terrorplanlegging. Barnefaren var sammen med familien sin på ferie, da han ble pågrepet under dramatiske omstendigheter i Amman for tre måneder siden.

Det skjedde bare timer før han skulle reise hjem til Norge.

- Min mann er uskyldig. Jeg var sammen med ham hele tida i Jordan. Jeg la ikke merke til noe uvanlig, sier 49-åringens kone til Dagbladet.

Stormet av antiterrorstyrke Norsk UD bekreftet overfor Dagbladet mandag at en nordmann er tiltalt for terrorplanlegging i Jordan.

- Vi er kjent med at en norsk statsborger et tiltalt og fengslet i Jordan. Vi er i kontakt med ham, og gir ham konsulær assistanse som alle andre, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Veslemøy Salvesen.

Etter at 49-åringen, hans kone og to barn hadde vært på ferie ved blant annet Dødehavet, reiste nordmannen til Amman. 4. april skulle de reise hjem til Norge.

Dagen før var de på besøk hos noen venner i Amman. De grillet, spiste middag og satt og pratet med venner, da 25 tungt bevæpnede og maskerte soldater fra Jordans antiterrorstyrke stormet hjemmet til nordmannens venner.

De arresterte 49-åringen, mens kona og barna ble ført til et hotell. Der ble de værende i husarrest i 35 dager.

- Jeg fikk ikke ringe til noen. Jeg fikk ikke ta kontakt med den norske ambassaden, og jeg fikk ikke treffe min mann, forteller kona.

Hun ble avhørt et par ganger under hotelloppholdet.

- Da jeg kom tilbake til Norge, varslet jeg den norske ambassaden i Amman og UD i Oslo. De kjente ikke til at min mann hadde vært arrestert i over en måned, sier kona.

Anklaget for terrorplaner Jordanske myndigheter anklager nordmannen for terroplanlegging, og for å tilhøre den iranske Quds-styrken. De hevder at 49-åringen var i Jordan for å inspisere en plass på veien til Jerash nord i landet, der det for 17 år siden skal ha blitt gravd ned sprengstoff.

Dette benekter nordmannen.

- Han er ikke medlem av Quds-styrken, og har aldri begått noen terrorhandling, sier nordmannens advokat Bushra Khalil til Dagbladet.

Khalil er en av Midtøstens mest kjente advokater - mest kjent som den nå avdøde diktatoren Saddam Husseins forsvarer.

Hun reiste til Jordan for å treffe sin klient i fengselet, men fikk av byråkratiske årsaker ikke møtt ham da hun var der. En lokal advokat som al-Khalil engasjert,e fikk derimot møte 49-åringen i fengselet. Fengselet al-Mouaqar 2 ligger ute i ørkenen, cirka 70 kilometer utanfor Amman, mot grensa til Saudi-Arabia.

Borte i ti minutter Det er tre måneder siden nordmannen ble flyttet til fengselet, mens kona og barna ble satt i husarrest. Etter 35 dager fikk kona og barna reise hjem til Norge, men de måtte selv dekke hotellkostnadene på cirka 5000 dollar.

- Jeg var med mannen min hele tida. En gang vi var ute og spiste lunsj, gikk han på toalettet. Han kom tilbake etter ti minutter. Bortsett fra det var han sammen med oss hele tida, sier nordmannens kone.

Jordanske myndigheter mistenker at nordmannen besøkte restauranten utenfor Jerash for å inspisere plassen der de mener det skal være gravd ned sprengstoff.

- Penger og gull Ifølge advokaten benekter nordmannen enhver befatning med terrorisme. Han var på ferie og skulle i tillegg gjøre en tjeneste for en venn bosatt i Iran.

- Min klient sier at en venn av ham i Iran ba ham oppsøke en plass på veien til Jerash. Vennen hans ga ham et kjennemerke som skulle lede til plassen der det skulle ligge noen nedgravde beholdere. Min klient trodde at det var penger og gull, sier Khalil.

Nordmannen oppsøkte gjemmestedet, men skal ikke ha sett noe til kjennemerket.

- Han ble tatt med av jordansk politi til den samme plassen. Politiet hadde sporhunder med seg og de gravde opp noen beholdere. Min klient så på avstand mens de gravde på plassen. Men han visste ikke hva de hadde funnet, sier Khalil.

45 kilo sprengstoff Jordansk politi hevder at de fant 45 kilo sprengstoff nedgravd på plassen, og anklager nordmannen for terrorplanlegging.

- Samme dag som jeg besøkte fengselet, fikk jeg vite at min klient hadde fått et sammenbrudd, hvor han skrek: «Jeg er uskyldig! jeg er uskyldig!», forteller advokat Khalil.

- Han tror at det var en felle fra Jordan for å få ham til å oppsøke stedet. Er det logisk at det ligger 45 kilo sprengstoff nedgravd i 17 år i ørkenen? Min klient sier at han aldri ville utsatt familien sin for noe sånt, de var på ferie, sier advokaten.

Nordmannens slektninger har bodd i Iran de siste 30 åra. Før han flyttet til Norge, bodde han med familien sin i Iran. I mars i år var første gang han reiste tilbake til sitt opprinnelige hjemland, Irak. Han ble der i fem dager før han reiste tilbake til Norge.

- Min klient har ikke gjort noe galt. Det var ikke han som gravde ned det som var gjemt, og det var ikke han som skulle grave det opp. Han skulle bare inspisere plassen for å se om det fortsatt var noe som lå der, sier Khalil.

Føler seg overgitt Bushra Khalil besøkte den norske ambassaden i Amman og traff ambassadepersonell der. Hun ba ambassaden anstrenge seg for å hjelpe nordmannen, både økonomisk og juridisk.

- Han er norsk statsborger og har ikke begått noen lovbrudd. Min klient har det ikke bra og føler seg overgitt av Norge, sier Khalil.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at de kjenner til 49-åringen fra før. Han har i Norge tidligere blitt siktet for brudd på paragraf 91A, flyktningsspionasje.

- Vi har hatt en løpende dialog med jordanske myndigheter, sier seniorrådgiver Siv Alsén til Dagbladet om sakens videre gang fra de norske myndighetenes side.