Terrortiltalt nordmann risikerer dødsstraff

Norske Okello Akuay Ochalla kan bli dømt til døden neste uke.

Tatt:  Familiefaren og trondheimsmannen Okello Akway (52) er fengslet i Etiopia og tiltalt for terror. Her er han ved Nidelva i Trondheim sentrum. Foto: Privat
Tatt: Familiefaren og trondheimsmannen Okello Akway (52) er fengslet i Etiopia og tiltalt for terror. Her er han ved Nidelva i Trondheim sentrum. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forrige uke ble det kjent at en nordmann er tiltalt for terror i Etiopia. Okello Akuay Ochalla (52) skal i følge etiopiske påtalemyndigheter ha samlet inn penger til en geriljagruppe og jobbet for å verve rekrutter. Nå sier både Human Rights Watch og Amnesty International til Dagbladet at situasjonen for nordmannen er enda mer alvorlig enn først antatt.

- Han kan bli dømt til døden, sier Etiopia-kjenner Felix Horne i Human Rights Watch.

Horne kjenner godt til norsk-etiopiske Ochalla, som nå sitter fengslet for terror i Etiopias hovedstad Addis Abeba. I 2003 var han delstatspresident i Gambella fylke vest i landet.

Horne forteller at svært mange av de som blir stilt for retten for terrorisme  i Etiopia ender opp med dødsstraff, men at de ikke har dokumentasjon på at landet henretter sine dødsdømte for tiden. I følge organisasjonen Death Penalty Worldwide sitter det nå minst 123 personer på dødscelle i Etiopia. Siste kjente henrettelse var i 2007.

- Hvis Ochalla blir kjent skyldig i terrorisme, og i å ha forberedt et kupp, er det absolutt grunn til å frykte at han kan bli dømt til døden. Det er ikke noe garanti for at ikke dommen vil bli fullbyrdet, sier Gerald Kador Folkvord i Amnesty International.

Han forteller at åtte angivelige medlemmer av en opprørsgruppe i Gambella ble dømt til døden i fjor.

Massakre I forrige uke sto kona Obo Adwo Omot fram i Dagbladet og sa at mannen hennes ikke er en terrorist men en politisk opposisjonell.

- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, sier Horne.

Da Ochalla var president i Gambella gjennomførte etiopiske soldater alliert med banditter en massakre der mer enn 400 ubevæpnede mennesker ble drept med kuler og macheter. Mer enn tusen hjem ble brent den dagen - 13. desember 2003. Ofrene tilhørte Ochallas folkegruppe Anuakene.

Han flyktet like etter til Sør-Sudan og kom seg videre til Norge som flyktning. Sammen med familien bosatte han seg i Trondheim og i 2009 ble han norsk statsborger.

Men i 2012 var han så frustrert over situasjonen i Gambella at han reiste tilbake til regionen. Det skulle han nok ikke ha gjort, for i vinter en gang stormet sør-sudanesiske sikkerhetsstyrker angivelig et hotellrom i Juba der de arresterte nordmannen og noen av hans venner. Alle ble utlevert til Etiopia.

Tortur Nå sitter han fengslet uten at noen har sikker informasjon om hvordan det står til med nordmannen.

- Å sitte fengslet i Etiopia for terror er ingen kjære mor. Det er stor fare for tortur, sier Horne.

I følge den etiopiske avisa The Reporter er rettssaken mot Ochalla og sju andre berammet til 1. juli. Dagbladet har forsøkt å få denne datoen bekreftet fra den etiopiske ambassaden i Stockholm, men har ikke lykkes. Heller ikke Human Rights Watch eller den norske ambassaden i Etiopia har sikker informasjon om når rettssaken starter.

Utenriksdepartementet vil ikke svare på hvordan de ser på at en ny norsk statsborger står i fare for å bli dømt til døden. Fra før sitter Joshua French dødsdømt i Kongo og Shahid Azim er dømt til døden for voldtekt og drap i Pakistan.

- Så langt har vi ikke fått bekreftet informasjon om tiltale, strafferamme eller dato for rettsak, sier UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til Dagbladet.

Alvorlig
Horne i Human Rights Watch sier det er svært viktig at norske myndigheter nå gjør to ting for å sikre rettighetene til Ochalla:

• Kreve å få besøke ham i fengselet og se med egne øyne hvordan det står til med ham.
• Kreve å få følge rettssaken når den starter.

- Ambassaden har rettet gjentatte henvendelser til etiopiske myndigheter for å få informasjon i saken og for å få tilgang til å besøke vedkommende i fengsel. Disse henvendelsene har så langt ikke ført frem. Fra UDs side ser vi alvorlig på at vi så langt ikke har blitt gitt tilgang til denne fengslede norske statsborgeren, sier Andersen.

Konfliken i Gambella

Delstaten Gambella helt vest i Etiopia har en lang og trøblete historie. Tradisjonelt er det folkegruppen anuaker som har dominert her, men dette er under press fra to sider.
Etiopiske styresmakter ønsker å svekke anuakenes possisjon og selger land til arabere og kinesere. Det er også flere rapporter om tvangsflytting av andre folkegrupper inn i regionen.
Samtidig har krigen i Sør-Sudan utløst en flyktningestrøm derfra.
Menneskerettighetsgrupper som Human Rights Watch og Amnesty International har rapportert om grove overgrep mot anuaker fra etiopiske soldater og banditter som står i ledtog med disse. Voldtekter og tilfeldige drap er ikke uvanlig.
13. desember 2003, mens Ochalla var delstatspresident, gikk soldater sammen med lokale bøller og bestemte seg for at i dagen var kommet for å utrydde alle anuaker. Tilbake lå flere enn 400 døde og over 1000 hjem ble brent ned.
Anuaker har etablert en geriljaen GPLM (Gambela People's Liberation Movement) som har gjennomført aksjoner- også i hovedstaden Addis Abeba.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer