Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrortiltalt nordmann unngår dødsstraff

Risikerer livsvarig fengsel i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske statsborgeren Okello Akuay Ochalla har i nesten to år levd med trusselen om dødsstraff hengene over seg. Han ble tiltalt for terror-planlegging og terror-finansiering - alvorlige anklager som kunne gitt dødsstraff i Etiopia.

Nå er dommen kommet og Ochalla ble frikjent for brudd på antiterror-loven. I stedet ble han kjent skyldig etter en bestemmelse i den ordinære straffeloven som handler om arbeid for å splitte nasjonen. Dermed er det ikke lenger fare for at nordmannen skal bli dømt til døden, opplyser hans etiopiske advokat, Ameha Mekkonen, i en epost til Dagbladet.

- Siden han er kjent skyldig i et forsøk på handlinger, og ikke for å ha gjennomført handlinger, så kan han ikke dømmes til døden etter den bestemmelsen, sier Mekkonen.

Strafferammen som er aktuell for Ochalla er etter det Dagbladet får opplyst 15 år til livstid i fengsel.

Lukket Etter planen skal han få straffeutmålingen 27. april, men gjennom hele prosessen har det vært en rekke utsatte og avlyste rettsmøter. Datoen er derfor usikker.

- Det at han ikke et dømt som terrorist gjør det mindre sannsynlig at han vil dømmes til døden. Men det etiopiske rettssystemet kan finne på hva som helst så ingen ting er sikkert, sier Gerald Folkvord i Amnesty International til Dagbladet.

Rettssaken har ikke vært åpen for publikum. Ochallas slektninger har ikke fått lov å komme inn, og etter det Dagbladet kjenner til har også norske diplomater bare delvis fått anledning til å følge saken.

Syk Ochallas nevø besøkte nordmannen i fengselet dagen før domsavsigelsen. Han forteller til Dagbladet at han møtte en svært preget mann.

- Han så ikke ut til å være i god form og var ikke lik seg selv. Jeg håper Røde Kors eller andre kan få besøkt ham i fengselet for å vurdere ham medisinsk. Han trenger legehjelp, sier Adak Ojulu Okwer til Dagbladet.
 
Den etiopiske journalisten Tamiru Tsige i avisa The Reporter var til stede under domsavsigelsen.

- Han var svært sint og sa at han var en ærlig borger som bare har jobbet for landets beste. Videre minnet han om at han nå er norsk statsborger og at han ikke har gjort noe galt. Han sa: «Alt jeg har gjort har vært godkjent av den forrige statsministeren», forteller Tsige.

Han omtaler også noen av uttalelsene til Ochalla som usammenhengende.

- Han ble veldig frustrert av dommen, men jeg klarte å roe ham ned, sier Mekkonen.

Han forteller at de allerede før straffeutmålingen har bestemt seg for at dommen vil bli anket.

Ingen besøk Norske diplomater har ikke fått lov til å besøke Ochalla det siste året. Det har de tatt opp med etiopiske myndigheter, uten å komme noen vei med saken.

- Det er underlig at etiopiske myndigheter ikke klarer å gi UD et klart svar på hvorfor de ikke får besøke ham. Det kan virke som om UD har gitt opp å få et klart svar fra Etiopia, og det er betenkelig at departementet ikke klarer å få ut dette fra et land Norge ellers har så omfattende kontakt med. Det virker som om Etiopia her gjør akkurat som de vil, sier Cecilie Schjatvet, som er Ochallas advokat i Norge.

UD viser til at det ofte er vanskelig å følge opp nordmenn som har returnert til en region de opprinnelig kommer fra.

- Ambassaden i Addis Abeba benytter enhver anledning i sin kontakt med etiopiske myndigheter til å ta opp manglende besøkstillatelse til den fengslede norske borgeren. Dette skjer i tillegg til de bilaterale samtalene på politisk nivå som det tidligere er vist til.
sier Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet (UD).

Han viser forøvrig til at Ochalla har jevnlig kontakt med sin advokat og med familiemedlemmer.

Utlevert Tidlig i 2014 ble Ochalla pågrepet i Sør-Sudan, angivelig på et hotellrom i Juba. Det er uvisst hva han gjorde der, men etiopiske påtalemyndigheter mente at han var i gang med å organisere terror. De ba derfor Sør-Sudan om å pågripe ham og utlevere han til Etiopia.

- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, har Felix Horne i Human Rights Watch tidligere sagt til Dagbladet.

Den norsk-etiopiske statsviteren Girum Zeleke, som bor i Stavanger, er helt klar på at Ochalla er en politisk fange.

- Okello er ingen terrorist men en opposisjonell som myndighetene i Etiopia frykter. Han kunne blitt en problematisk opposisjonspolitiker, men det vil de ikke tillate, sier han.

President Ochalla er tidligere delstatspresident i Gambella fylke. Anuaker er den dominerende folkegruppen i Gambela. Ifølge tiltalen har Ochalla mobilisert anuaker, bosatt i USA, Australia, Canada og Europa. Han skal ha samlet inn penger og jobbet for å verve rekrutter til geriljaen. Gruppen han blir anklaget for å lede skal også ha vært i møter med representanter for Etiopias hovedfiende, Eritrea.

Massakre Ochalla flyktet fra Gambella til Norge etter at han i 2003 kom på kant med de samme sentrale myndighetene som tidligere hadde innsatt ham. Sammen med pøbler og banditter gjennomførte etiopiske soldater i 2003, en massakre der fler enn 400 menn, kvinner og barn ble drept.

Som delstatspresident utfordret Ochalla myndighetenes rolle i massakren, men like etter fikk han meldinger om at han hadde gått for langt i sin kritikk og var uønsket av regjeringen.

Sammen med en sikkerhetsvakt og en sjåfør flyktet han over grensa til Sør-Sudan. Han fikk siden status som FN-flyktning, kom til Norge og fikk norsk statsborgerskap i 2009.

Hele Norges coronakart