TERRORTILTALT: En tidligere ansatt i Aker Solutions er tiltalt for å ha spredt informasjon knyttet til terror på internett og for å ha oppfordret til drap.
Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix
TERRORTILTALT: En tidligere ansatt i Aker Solutions er tiltalt for å ha spredt informasjon knyttet til terror på internett og for å ha oppfordret til drap. Foto: Lise Åserud/ NTB ScanpixVis mer

Tidligere Aker Solutions-ingeniør terrortiltalt

Terrortiltalt oppfordret til drap og tortur: - Jeg forstår ikke motivasjonen for å ta ut tiltale

Forsvarer Brynjar Meling mener klientens ytringer ikke er straffbare på grunn av konteksten de ble framsatt i.

I august 2011 avslørte TV 2 et hemmelig lydopptak hvor en tidligere ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund tok til orde for å henrette daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet framover, lagt Glocken i nakkegropa og trukket av».

STRIDES I RETTEN: Advokat Brynjar Meling (t.v.) og statsadvokat Fredrik G. Ranke. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
STRIDES I RETTEN: Advokat Brynjar Meling (t.v.) og statsadvokat Fredrik G. Ranke. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer

I forrige uke startet en rettssak i Asker og Bærum tingrett hvor en tidligere Aker Solutions-ingeniør er tiltalt for å ha oppfordret terrororganisasjonen IS til å begå drap og tortur på Assad-regimets soldater.

51-åringen forsvares av advokat Brynjar Meling.

- Vanskelig å forstå

- Saken mot Demokratenes ordførerkandidat ble henlagt, til tross for at han hadde truet en norsk toppolitiker med nakkeskudd. Min klient har rettet sine ytringer mot et regime. I min bok skal det langt mer til før hans ytringer skal kunne betraktes å være straffbare terrorytringer, sier Meling og legger til:

- Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor Assad og hans soldater skal beskyttes mot ubehagelige ytringer. Nei, jeg forstår ikke motivasjonen for å ta ut tiltale mot min klient.

Da PST pågrep den 51 år gamle ingeniøren som er tiltalt for terroroppfordring, ba han om å få fortsette det han kalte en dekkoperasjon for å infiltrere IS. Svaret han fikk fra PST var nei.

I stedet sitter mannen nå tiltalt for oppfordring og opplæring til terror i Asker og Bærum tingrett.

- Jeg er uskyldig, sa mannen etter at tiltalen ble lest opp torsdag. Han forklarte seg på norsk, og redegjorde for hvordan han angivelig ønsket et sekulært styre i Irak, og valgte å infiltrere IS.

- En ytring må alltid tolkes i en kontekst. At min klients motivasjon var å infiltrere IS, har han stått klokkeklart på fra første stund, sier Meling.

Ville ødelegge IS

Ingeniøren var på jobb hos Aker Solutions på Fornebu da PST dukket opp på kontoret 11. mai 2015.

Etterforskningen skulle seinere vise at mannen hadde engasjert seg støttende til IS på flere jihadistiske forum, ifølge politiet. Han er tiltalt for å ha delt en bombeoppskrift, oppfordret til å true syriske helikopterpiloter og deres familier, samt oppfordret til tortur og drap på en jordansk pilot som IS hadde tatt til fange.

- Min klient vedkjenner seg ikke å stå bak uttalelsen om denne piloten, men om han hadde skrevet dette, mener jeg det ikke ville være straffbart, ut fra min forståelse, sier Meling.

Da mannen startet sin forklaring i retten, la han ikke skjul på at han har støttet IS på nettet, men sa at dette var for å «markedsføre» seg overfor ekstremistgruppa.

- Jeg ønsket å bli invitert av en av lederne i IS. Da kunne jeg dra til dem, og jeg kunne kjempe mot dem innenfra. Jeg ville bli en kreftcelle i kroppen deres, som til slutt langsomt skulle drepe hele kroppen.

Ville «redde Irak»

Mannen har på flere tidspunkt i livet engasjert seg både politisk og militært rundt situasjonen i hjemlandet, og sluttet seg på 2000-tallet til ei opposisjonsgruppe som samarbeidet med USA under invasjonen i Irak i 2003.

Han sier at hans «verste mareritt» var at IS skulle ta over hjemlandet. Da han fra Norge fulgte med på at gruppa vokste seg stadig større i 2014, la han ifølge forklaringen planen om infiltrasjon.

51-åringen hevder han var «veldig nær» ved å lykkes i å bli invitert av IS, da PST kom på døra i 2015.

- Jeg ba PST flere ganger om å få fortsette med dette prosjektet etter at jeg ble pågrepet, men fikk nei, sier han.

- Helt usannsynlig

Påtalemyndigheten mener det var riktig å stoppe mannen.

- PST så at han drev bekymringsfull aktivitet. Han drev med konkret opplæring og oppfordring til terror. Jeg går ut fra at de så det som riktig å sette en stopper for dette, sier aktor og statsadvokat Frederik G. Ranke til NTB.

Han fester ikke lit til forklaringen om infiltrasjon og vil argumentere imot dette i retten.

- Det høres helt usannsynlig ut, sier Ranke.

Han setter blant annet spørsmålstegn ved hvorfor mannen ikke fortalte om planene til familien sin.

Ber om frifinnelse

Forsvarer Brynjar Meling mener at ytringene mannen står bak, uansett ikke er straffbare, og vil be om full frifinnelse.

Et av temaene i saken er at terrorhandlingene ingeniøren er tiltalt for, til en viss grad var rettet mot Assad-regimet i Syria – et regime Norge ved flere anledninger har fordømt, og til og med har støttet militæraksjoner mot.

- I ytringsfrihetens navn må man se på hvem ytringene rammer, og hvilken takhøyde man skal ha for det. Et regime som dreper hundrevis av tusener av egne innbyggere, har ikke samme beskyttelse mot ubehagelige og kontroversielle ytringer som andre regimer, sa Meling i retten.

Statsadvokat Frederik G. Ranke mener dette er et sidespor. Han viser til at både Høyesterett og FN har erklært IS som en terrororganisasjon.

- Det er bred enighet om at IS er en terrororganisasjon. Når dette er slått fast, er det sånn at gruppa heller ikke har lov til å begå ellers lovlige stridshandlinger. Det er per definisjon terrorisme, sa han i sitt innledningsforedrag.

Ranke påpekte at Assad-regimet i folkerettslig forstand er Syrias legitime styresmakter.

- Man har ikke anledning til å true syriske piloter, enten man liker Assad-regimet eller ei, sier Ranke.

Det er satt av tolv dager til behandlingen av saken.