Terrortiltalt svensk playboy risikerer livstid

Rettssaken mot Oussama Abdullah Kassir har startet.

TERRORTILTALT: Svenske Oussama Abdullah Kassir levde tidligere et playboyliv i Stockholm. Nå sitter han tiltalt for forsøk på å starte en terroristleir i USA, og risikerer livstid i fengsel. Foto: SCANPIX/AP Photo
TERRORTILTALT: Svenske Oussama Abdullah Kassir levde tidligere et playboyliv i Stockholm. Nå sitter han tiltalt for forsøk på å starte en terroristleir i USA, og risikerer livstid i fengsel. Foto: SCANPIX/AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I New York startet nå rettsaken mot svenske Oussama Abdullah Kassir (43), som amerikansk påtalemyndighet mener forsøkte å starte en al-Qaida-leir i staten Oregon, melder NTB.

Aktor sa videre i retten at Kassir var delaktig i spredning av bruksanvisninger for å lage gift og bomber.

- Formålet var å trene unge muslimer som skulle til Afghanistan for å utføre Jihad, sa anklager Michael Farbiarz.

Farbiarz sa til juryen at Kassir var en beundrer av Abu Hamza al-Masri, som sitter fengslet i England etter å ha oppfordret til drap på ikke-troende, skriver Reuters.

- Med en stabel penger og ordrer fra Hamza så reiste han til Oregon for å etablere en leir for hellig krig, for jihad, la han til.

- La ut håndbok på nett
Kassir skal blant annet ha lagt ut håndboka «The Mujahideen Explosives Handbook» på nett, og i perioden mellom 2001 og 2005 ha lært opp flere i å produsere gift og sprengstoff.

- Det kan hende dere ikke har til å spise middag med ham, og det kan hende dere ikke liker fyren. Man han er så visst ingen terrorist, og han er ikke medlem av al-Qaida, sa 43-åringens forsvarer Mark DeMarco til juryen, ifølge NTB.

PLAYBOY: Kassir på byen i Stockholm. Foto: SCANPIX
PLAYBOY: Kassir på byen i Stockholm. Foto: SCANPIX Vis mer

Kassir risikerer nå livsvarig fengsel dersom han blir kjent skyldig i terrortiltalen.

Var playboy
43-åringen er opprinnelig fra Saida i Sør-Libanon, hvor han vokste opp i en rik familie. Han blir av sin egen mor beskrevet som en liberal playboy som var godt likt hos jentene.

Han flyttet til Sverige i 1984, og ble statsborger fem år etter. Han skal ha fortsatt det utsvevende livet i de eksklusive utestedene på fasjonable Stureplan.

- Min sønn er ingen terrorist, en fanatiker går ikke på byen og har det gøy, sa hans mor, Ahlam Othman, til Expressen.

Hun mener han ble radikal muslim etter at han i 1992 ble tatt med 200 kilo heroin og havnet i fengsel. Etter soningen flyttet han til USA, hvor han da skal ha forsøkt å starte en al-Qaida-leir.

- Fengselet forandret ham. Han møtte radikale muslimer og fikk regelmessig besøk av en iman i fengsleet, har moren tidligere sagt.

- LIBERAL: Terrortiltaltes mor sier han var liberal, men ble ekstremist etter et fengselsopphold. Foto: EXPRESSEN
- LIBERAL: Terrortiltaltes mor sier han var liberal, men ble ekstremist etter et fengselsopphold. Foto: EXPRESSEN Vis mer

Kassir ble arrestert i Praha i 2005 og senere utlevert til USA.LANGT FRA STUREPLAN: Kassir i retten i New York. Foto: AP Photo
LANGT FRA STUREPLAN: Kassir i retten i New York. Foto: AP Photo Vis mer