Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrortiltalte Akilov for retten i Sverige: Erkjenner straffskyld

Usbekiske Rakhmat Akilov, som sto bak fjorårets dødelige lastebilangrep i Stockholm, er på plass i tingretten i Stockholm. Han risikerer livstidsdom.

FILMET: Et vitne filmet lastebilen som kjørte gjennom en folkemengde i Stockholm 7. april ifjor. Video: Niclas Carling Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/ Dagbladet): Fem personer ble drept og 14 såret da Akilov kapret en lastebil og kjørte den nedover Drottninggatan i sentrum av Stockholm i april i fjor.

Den 39 år gamle usbekiske bygningsarbeideren hadde søkt asyl i Sverige, men fått avslag. Angrepet var ifølge tiltalen trolig en hevnaksjon for dette.

Påtalemyndighetene vil legge ned påstand om livsvarig fengsel og utvisning. Et omfattende bevismateriale skal gjennomgås og rundt 100 vitner skal høres i saken.

Rettssaken startet tirsdag, og er forventet å fortsette frem til mai.

Denne uken er det satt av tre dager, om nødvendig fire, til aktor, forsvarer og de pårørendes advokat.

Akilov, som har tilstått at han utførte angrepet, skal ta plass i vitneboksen tirsdag 20. februar. Det vil si under rettssakens andre uke. Det er satt av tre dager med avhør av Akilov.

- Jeg tror det er av sikkerhetshensyn. Det er en smule underlig om en tiltalt i en så viktig sak som dette kommer på plass så sent i prosessen, sier rettsekspert Sven-Erik Alhem.

Svensk politi har avdekket flere tegn på at den 39 år gamle usbekeren gjennomgikk en radikaliseringsprosess før angrepet. Hvorfor han ble radikalisert, har etterforskerne imidlertid ikke funnet svar på.

- Det blir interessant å se om aktor presenterer alle bevis fullt ut, eller om han venter med noen deler som skal brukes senere i saken, sier Alhem.

Samtale fra nødsentralen

Et opptak fra nødssentralen ble spilt av under rettssakens første dag i Stockholm tingrett. I den første oppringningen etter at Akilov hadde kjørt ned flere folk ropte en kvinne «Han meier ned alle».

- Det er en jævel som kjører i Drottninggatan, han dukket opp nå, send alt du har til Drottninggatan fort som faen. Han meier ned alle nå, skriker en kvinne med desperat stemme i den første samtalen som nødsentralen mottok.

Når operatøren spør om han har kjørt på folk, svarer kvinnen ja.

- Han kjører på folk, han er helt gal. Drottninggatan, for faen. Send alt du har. Trykk på knappen for helvete, trykk på knappen, trykk på knappen, roper kvinnen, som sier hun ser flere skadde. Hun får beskjed om å starte hjerte- og lungeredning.

- Ville skape frykt

I tiltalen heter det at Akilov «ville skape frykt i befolkningen som en helt» og «tvinge den svenske regjering og det svenske parlament til å innstille Sveriges deltagelse i et internasjonalt oppdrag i Irak rettet mot Den islamistiske stat (IS)», skriver Ekstra Bladet.

Utover anklagene om drap og drapsforsøk er Akilov tiltalt for å ha satt 150 mennesker i livsfare. Han hadde undersøkt ulike steder sentralt i Stockholm før angrepet. Ifølge tiltalen forsøkte han også å utløse en bombe i det han kjørte inn på Drottninggatan. Bomben bestod at fem butangassbeholdere, skruer, knivblader og metallgjenstander.

Tiltalen viser også til at en rekke omstendigheter tyder på at mannen viste interesse for IS. Ikke bare hadde han lest en del om krigen i Syria, han hadde også sett videoklipp med propaganda av IS, skriver avisa.

I forkant av angrepet skal han også ha spilt inn en video, der han skal ha sagt følgende:

- Det er på tide å drepe.

IS-materiale på mobiltelefonen

På tirsdag avdekket politiet ifølge NTB også at mye av materialet på Akilovs mobiltelefon var slettet, men at etterforskerne som hadde undersøkt telefonen hans har funnet 209 chattemeldinger på mobilen. 16 var av direkte interesse for etterforskningen.

Akilov hadde i hovedsak kontakt med folk som var i utlandet. De har ikke med sikkerhet kunnet identifiseres, og har heller ikke utgjort noen umiddelbar trussel mot Sverige, fortalte aktor.

Avslått asylsøknad

Før angrepet hadde Akilov oppholdt seg i Sverige under to ulike identiteter. I årene før uttrykte han i økende grad sin støtte til såkalt hellige krigere i både IS og den sterkt islamistiske og jødefiendtlige grupperingen Hzib ut-Tharir, som er forbudt i land som Russland og Tyrkia.

Akilov hadde også søkt asyl i Sverige og oppgitt en rekke ulike årsaker til at han trengte opphold, men søknaden ble avslått av svenske myndigheter.

Ofrene

11 år gamle Ebba Åkerlund var blant dem som ble drept i terrorangrepet. Også småbarnsmora Maïlys Dereymaeker (31) og Lena Wahlberg (69) har i ettertid blitt identifisert som ofre for terrorhandlingen.

Åkerlunds tidligere rektor, Maija Möller Grimakova, beskrev henne som en glad jente som man la merke til.

- Det var noe spesielt med Ebba. Det var så mye liv i henne, og nå finnes hun plutselig ikke mer. Det er utrolig sørgelig, uttalte rektoren like etter angrepet.​

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!