Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terrortiltalte møtte sentrale skikkelser i Profetens Ummah før avreise til Syria

23-åring og 45-åring tiltalt for terrorforbund.

KJEMPET FOR IS: Ifølge tiltalen skal to nordmenn fra Østlandet ha kjempt for IS høsten 2014. Foto: AP Photo
KJEMPET FOR IS: Ifølge tiltalen skal to nordmenn fra Østlandet ha kjempt for IS høsten 2014. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble en norsk-pakistansk familiefar (45) fra Fredrikstad og en 23-år gammel Oslo-mann fra Tsjetsjenia tiltalt for deltakelse og støtte til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i Syria. De er også tiltalt for å ha planlagt terrorhandlinger.

Statsadvokaten kaller tiltalen for alvorlig.

- Det er alvorlig å reise ned og slutte seg til ISIL. De reiste på et tidspunkt som det kom rapporter om store overgrep begått av det såkalte kalifatet, sier statsadvokat Fredrik Ranke til Dagbladet.

- Var i møter med Profetens Ummah Ifølge Dagbladets kilder skal de to mennene ha vært i kontakt med sentrale skikkelser i islamistgruppa Profetens Ummah tett opp mot deres avgang fra Norge august 2014.

De terrortiltalte skal ha blitt kjent med hverandre noen år tidligere da tsjetsjeneren begynte å trene på kampsportssenteret som 45-åringen drev på Fredrikstad.

23-åringens forsvarer, Svein Holden, ønsker ikke å kommentere tiltalen eller saksforhold før saken går for retten.

45-åringens forsvarer, Ann Helen Aarø, sier følgende:

- Min klient har ingen tilknytning til Profetens Ummah eller relasjon til noen av aktørene som knyttes til Profetens Ummah. Hans forklaring får dere i retten, og han erkjenner ikke straffskyld for noen av postene, sier Aarø til Dagbladet.

I fjor sommer ble 45-åringens sønn, 25-årige Ishaq Ahmed fra Fredrikstad, dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske stat (IS) og al-Nusra-fronten i Syria.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal også sønnen rett før avreise september 2013 ha hatt kontakt med de samme personene i Profetens Ummah som faren skal ha hatt kontakt med.
 
Høsten ett år seinere mener imidlertid PST at faren selv tok seg inn i Syria for å være fremmedkriger. Han skal ha vært en del av en IS-organisert troppeforflytning til Homs-regionen i Syria, ifølge tiltalen.

Tok den norske Syria-ruta De terrortiltalte skal ha reist til det krigsherjede landet via Göteborg i Sverige til Rhodos i Hellas, før de tok ferje videre til Marmaris i Tyrkia og videre inn i Syria der de ble plukket opp med bil av medlemmer fra terrorgruppa Islamsk Stat (IS), ifølge Dagbladets opplysninger.

Før avreise skal begge fått beskjed om at reiseruta er den med minst fare for å bli bli tatt av sikkerhetspolitiet på, forteller kilder til Dagbladet.

Hvis de likevel ble stoppet av politiet i Hellas eller Tyrkia, skulle de fortelle at de var på ferie.

Familiefaren returnerte til Norge fra Syria allerede etter en drøy måned, mens tsjetsjeneren fortsatte å leve under det såkalte kalifatet fram til januar 2015.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal familiefaren ha hatt et behov for legetilsyn, noe han hevder han ikke fikk, og bestemte seg derfor for å reise tilbake til Norge.

Hadde kontakt med norsk syriakriger Under oppholdet skal de to ha gjennomført et trenings- og opplæringsprogram og blant annet fått opplæring i atskillelse og sammensetning av AK47 automatvåpen, ifølge tiltalen.

23-åringen skal ha tjenestegjort for IS blant annet ved å sikre andre personer tilknyttet IS muligheten til kommunikasjon, og etter at ham kom tilbake til Norge fortsatte å holde kontakt med flere personer som blant annet deltok i væpnede kamper for terrorgruppa.

23-åringen ble telefonavlyttet av de hemmelige tjenestene, får Dagbladet opplyst, og i samtalene kom det fram at han skal ha videreformidlet beskjed fra IS-personell i IS-kontrollerte områder til personer i Norge.

Blant personene som 23-åringen hadde kontakt med i Syria er avdøde Abu Aluevitsj Edelbijev (23) fra Fredrikstad, ifølge VG.

I midten av desember ble Aluevitsj drept i et amerikanskledet bombeangrep, bare få måneder etter at den nå terrortiltalte tsjetsjeneren kom tilbake til Norge.

Legger fram elektroniske bevis I retten kommer det til å bli lagt fram en rekke elektroniske bevis som viser kommunikasjon mellom de to, blant annet meldinger og bilder som er sendt fra meldingstjenestene Viber og WhatsApp.

Ifølge tiltalen skal 23-åringen også hatt planer om å returnere til i Syria og ta med utstyr til medlemmer av terrorgruppa.

Tsjetsjeneren er også tiltalt for falsk forklaring i forbindelse med sin søknad om oppholdstillatelse i Norge. Han er også tiltalt for  ulovlig oppbevaring av en slåsshanske, teleskopbatong og gasspistol.

 SKAL HA VÆRT I KONTAKT: Abu Aluevitsj Edelbijev fra Fredrikstad ble drept i Syria desember 2014. Den nå terrortiltalte tsjetsjeneren skal ha vært i kontakt med Edelbijev, ifølge VG. Foto: privat
SKAL HA VÆRT I KONTAKT: Abu Aluevitsj Edelbijev fra Fredrikstad ble drept i Syria desember 2014. Den nå terrortiltalte tsjetsjeneren skal ha vært i kontakt med Edelbijev, ifølge VG. Foto: privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!