Terrortrent 33-åring kan være i Norge

Holder seg skjult for etterretningstjenestenes radar.

SKJULT: Den terrortrente Oslo-mannen kan være i Jemen, Europa - eller i Norge. Foto: Privat
SKJULT: Den terrortrente Oslo-mannen kan være i Jemen, Europa - eller i Norge. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST kan ikke utelukke at den terrormistenkte 33-åringen fra Oslo - som er blitt opplært av al-Qaida i Jemen og skal være klar for oppdrag - er i Norge. Verken PST eller utenlandske etterretningsorganisasjoner skal ha oversikt over hvor den norske konvertitteten nå oppholder seg.

- Han er ikke formelt etterlyst. For alt vi vet kan han være på vei til Norge. Det vet vi ikke noe om, sier en kilde med innsyn i saken til Dagbladet.

Mannen reiste til Jemen første gang i 2008, da han også konverterte til islam. Siste tur skal ha gått i november i fjor - da kona var høygravid.

Rabita-moskeen Fra flere kilder får Dagbladet bekreftet at den terrortrente nordmannen har hatt kontakt med et ekstremt islamistisk miljø i Norge.
Her i Norge oppholdt terrorkonvertitten seg relativt hyppig i Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo, men gjorde lite av seg. Der hang han med en liten, isolert gruppe.

I dette miljøet er han den eneste som har etnisk norsk bakgrunn, får Dagbladet bekreftet. Dagbladet er kjent med at PST følger dette miljøet svært tett. Flere av personene skal gjentatte ganger ha blitt oppsøkt av agenter fra sikkerhetspolitiet. Disse besøkene og forsøkene på samtale skal ikke ha ført fram.

Miljøet skal i perioder bedrevet utstrakt reisevirksomhet. Den terrormistenkte har reist til Jemen i 2008 og i november i fjor, og PST vet ikke om han fortsatt er i landet.

Varslet om navnet Det skal ikke være framkommet opplysninger som tyder på at andre nordmenn har deltatt på den samme terrorleiren som 33-åringen.

Men etter hva Dagbladet har grunn til å tro er det opplysninger om at menn fra dette miljøet skal ha deltatt på terror-lignende leire i Pakistan.

Verken PST eller utenlandske etterretningsorganisasjoner skal ha oversikt over hvor den norske konvertitteten nå oppholder seg.

Han er ikke formelt etterlyst, men det er grunn til å tro at PST har varslet sine samarbeidende tjenester om konvertittens navn og de angivelige terrorplanene.

HOLDER SEG SKJULT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vet ikke hvor mannen er. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
HOLDER SEG SKJULT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vet ikke hvor mannen er. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer