Terrortrusler mot Australia

Detaljene holdes tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Australske myndigheter har mottatt etterretningsinformasjon om detaljerte terrorangrep mot landet, opplyser den australske statsministeren John Howard. Det melder nyhetsbyrået AP.

Statsministeren vil ikke ut med detaljer om hva terrorangrepet gikk ut på, men la til at informasjonen gir grunn til alvorlig bekymring for et potensielt terroristangrep.

- Dere må forstå at det foreligger sensitiv informasjon og jeg hverken kan eller vil gå nærmere i detalj. Jeg vil ikke overvurdere situasjonen, men jeg vil heller ikke undervurdere den, sier Howard.

Kontroversiell lovendring

Nå vil statsministeren endre et antiterrorlovforslag, som skal legges fram for nasjonalforsamlingen onsdag.

- Vi har sett materialet; det gir grunn til bekymring. Vi har blitt fortalt at dersom lovendringen trer i kraft så snart som mulig, vil vi bedre kunne slå tilbake et angrep, sier Howard.

Dersom de blir vedtatt, vil de nye antiterrorlovene tillate myndighetene å holde terroristmistenkte fengslet i opptil to uker uten å bli stilt for retten. De mistenkte vil dessuten få montert radiosendere og bli overvåket i opptil et år.

Det har aldri forekommet et alvorlig terroristangrep på australsk jord. Australske innbyggere og diplomatiske utposter har gjentatte ganger blitt rammet av bomber - særlig i Indonesia. I 2004 ble ambassaden i Jakarta rammet av en bilbombe. I oktober 2002 og 1. oktober i år omkom dusinvis av australiere da bombene smalt på Bali.

TERROR?: Disse kneblede demonstrantene protesterer mot de nye anti-terroristlovene, som de mener går på bekostning av borgerrettigheter som ytringsfrihet. Alle foto: Scanpix
TERROR?: Disse kneblede demonstrantene protesterer mot de nye anti-terroristlovene, som de mener går på bekostning av borgerrettigheter som ytringsfrihet. Alle foto: Scanpix Vis mer
ADVARER: Statsminister John Howard har mottatt informasjon om et planlagt terroristangrep på landet.