- HAR HELE TIDA STUSSET: Forfatter, journalist og Midtøsten-kjenner Kjetil Stormark sier han synes det virker svært usannsynlig at en ISIL planlegger et angrep mot Norge. - Dårlig timing, mener han. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet 

Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- HAR HELE TIDA STUSSET: Forfatter, journalist og Midtøsten-kjenner Kjetil Stormark sier han synes det virker svært usannsynlig at en ISIL planlegger et angrep mot Norge. - Dårlig timing, mener han. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Terrortrusselen er noe redusert»: - Å angripe nå ville vært galskap

Kjetil Stormark om nedjusteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld forteller PST at terrortrusselen mot Norge er noe nedjustert, samtidig som de forklarer at situasjonen verken er avklart eller mindre alvorlig.

Terrorekspert og redaktør i Hate Speech International - journalist og forfatter Kjetil Stormark - mener nedjusteringen kan komme av to mulige årsaker:

- Sikkerhetstiltakene og offentligheten rundt saken kan ha ført til at Norge nå blir sett på som et vanskeligere mål. Terrorgruppa kan ha fått mindre lyst til å ramme Norge fordi risikoen for å lykkes, er mindre.

- Men den mest sannsynlige forklaringen er at PST har mottatt informasjon som svekker troverdigheten til meldingen som førte til at man slo terroralarm i første omgang, sier Stormark til Dagbladet.

- Tjener gode penger Da PST, justisministeren og politidirektøren torsdag morgen la fram opplysningene om at en gruppering planla å angripe Norge «innen få dager», sa de at en ekstrem islamistisk gruppe sto bak trusselen.

Det får Stormark til å reagere.

- Jeg har hele tida stusset over at saken ble koplet til Syria, fordi terroraksjoner initiert av opprørsgrupper i Syria foreløpig ikke har vært noe fremtredende fenomen. Pilene har pekt mot ISIL. Men det vi vet om denne gruppas strategiske avveininger gjør det lite sannsynlig at de ville brukt tid og krefter på å ramme mål i Europa akkurat nå, mener han.

Han mener et angrep mot Europa - eller Norge - ville virket mot sin hensikt.

- Nå er gruppas fokus på å beholde de områderne de erobret i juni og forsvare seg mot angrep fra den irakiske hæren. De bygger også opp sin egen slagkraft i antall soldater, materiell og penger. De tjener gode penger etter at de har tatt over flere oljefelt og -raffinerier i Syria og Irak. Store inntekter flommer inn i kassen, sier han.

Han mener det er usannsynlig at ISIL ville rettet øynene mot Europa.

- Å angripe europeiske mål nå ville vært galskap, sett med ISILs øyne, fordi det vil kunne føre til at flere land villle bli villige til å bruke tid og ressurser på å angripe tilbake. ISIL ønsker ikke flere fiender enn nødvendig, siden de er i en fase der de faktisk kan lykkes å forsvare og bevare sin islamske stat, sier han.

- Trappe ned Den svenske forskeren Dr. Magnus Ranstorp har jobbet med terrorisme i over 20 år, og er spesialist innenfor ekstrem islamisme.

Fredag, et døgn etter terrortrusselen ble kjent for det norske folk, sa han at han tvilte på at det ville skje en terroraksjon mot Norge etter at PST gikk ut med opplysningene.

Han tror ikke nedjusteringen gjør at faren er over.

- Det er fortsatt usikkert om det kommer til å skje noe, men det er bra at politiet holder beredskapen oppe. Forhåpentligvis kan man trappe det ned etterhvert. Det kan ta tid, men jeg tror utviklingen er positiv, sier han til Dagbladet.

Danske Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i den danske etterretningstjenesten, mener den norske åpenheten har gitt terroristene seieren.

Ranstorp er ikke av samme inntrykk.

- Man har skapt kontroll med å gå ut med opplysningene som var diffuse med en gang. Trusselen har ikke forsvunnet, situasjonen må fortsatt overvåkes, sier han.

- Gjør andre ting, andre steder - Kan det være at eventuelle terrorister ikke lenger ønsker å ramme Norge, på grunn av «faren for å mislykkes» etter at trusselen ble kjent?

- Det kommer helt an på individene som har planlagt dette. Det kan finnes omstendigheter som gjør at de gjør andre ting på andre steder nå, eller at de skifter blikk og ikke lenger har Norge som mål, sier Ranstorp.

- Men jeg tror det kommer til å ta tid før man kan være sikker. Det er tydelig at det har vært en alvorlig trussel; så mye politi og beredskap som er satt på saken.

DOKTOR: Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige. Foto: FHS
DOKTOR: Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige. Foto: FHS Vis mer