- Terrortrusselen er større enn noen gang

Storbritannia øker trusselnivået.

ALVORLIG TRUSSEL : Storbritannia øket terrortrusselnivået fredag ettermiddag. Her fra Heathrow flyplass utenfor London sommeren 2012. Foto: NTB Scanpix
ALVORLIG TRUSSEL : Storbritannia øket terrortrusselnivået fredag ettermiddag. Her fra Heathrow flyplass utenfor London sommeren 2012. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia øker nå terrortrusselnivået fra «betydelig» til «alvorlig». Dette er det nest høyest nivået - og er det høyeste siden juli 2011. Bakgrunnen er konfliktene i Syria og Irak.

- Svært sannsynlig Dette betyr at terroristangrep er svært sannsynlig, men ifølge innenriksminister Theresa May er det ingen informasjon som tyder på at et angrep er nært forestående.

- Joint Terrorism Analysis Centre har ansvar for å sette det nasjonale trusselnivået. De informerer sikkerhetspersonell både i offentlig og privat sektor om de nødvendige nivået av forholdsreglene som må tas over hele Storbritannia, sier May ifølge avisa Guardian.

- Terroren utgjør en større trussel enn noen gang tidligere. Dette dreier seg om en farlig minoritet som ønsker å etablere og utvide en egen terrorstat, noe som igjen kan true NATO-land, sa statsminister David Cameron på en pressekonferanse i dag.

Han sier endringene i trusselnivået også kan merkes innenriks, blant annet ved flere bevæpnete politifolk i gatene.

- Utenlandske krigere Til sammen skal 2 000 vestlige fremmedkrigere ha reist til Syria og Irak for å kjempe med terrorgruppa Den Islamske stat (IS). Terrorgruppa har erobret store landområder i Nord-Irak. David Cameron anslår at omkring 500 personer fra Storbritannia har reist til Syria og Irak for å krige.

- Høyningen av nivået skyldes utviklingen i Syria og Irak der terrorgrupper planlegger angrep mot vesten. Noen av disse planene vil sannsynligvis involvere utenlandske krigere som har reist dit fra Storbritannia og Europa for å ta del i konflikten, sier May i en uttalelse.

Cameron mener Storbritannia og andre må forberede seg på å kjempe mot terrorisme i mange år framover.  Storbritannia vil ta ytterligere grep for å stanse borgere som vil reise for å krige i Syria og Irak. Cameron vil gjøre det enklere å frata britiskte borgere pass.

- Vi vil også forsyne kurderne i Irak med våpen i kampen mot Den islamske staten, jobbe for at Irak får etablert myndigheter som kan styre hele landet, samt støtte USA i deres etterretningsarbeid, sier Cameron.

Han sier ifølge Independent at Storbritannia er i en generasjonskamp mot en farlig og ekstremistisk ideologi.

- Vi kan kjempe i flere årtier. IS er en terrororganisasjon som ikke bare hører til i et land, men som ønsker å etablere og deretter ekspandere sin egen terroriststat. Vi kan plutselig bli vitne til en terrostat ved Middelhavskysten, sier Cameron.

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere opplyst at mer enn 50 norske statsborgere har reist til Syria. 20 av dem skal ha kommet tilbake til Norge, og omkring ti har mistet livet i kamp.