Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrortrusselen mot Norge redusert

Den økte beredskapen kommer til å nedjusteres gradvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Politidirektoratet og Justisminister Anders Anundsen bekreftet på en pressekonferanse i dag at trusselberedskapen vil bli nedtrappet til samme nivå som før terrortrusselen ble kjent torsdag i forrige uke.

- Det har vært en løpende utvikling den siste uka, og det er ikke noe distinkt forskjell fra i går til i dag, men det har vært en gradvis reduksjon i trussebildet, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Hun ville ikke gi noen spesifikke detaljer rundt hva som gjorde at terrortrusselen nå er nedjustert.

- Vi går ikke inn og lager hypoteser om hvorfor vi mener trusselen er redusert, men det samlede informasjonsbildet sier at dette ikke kommer til å skje.

Redegjorde PST-sjef Benedicte Bjørnland redegjør for trusselen om at formålet var å gjennomføre terrororganisasjonen mot Norge.

En terroraksjon skulle skje i løpet av få dager, var opplysningene i trusselen, sier hun, men sier den ikke var verifisert eller videre spesifisert.

- De innledende undersøkelsene styrket troverdigheten, og forrige torsdag utløp fristen seg. Derfor iverksatte vi en rekke forebyggende sikkerhetstiltak. At de var så synlige, var én av grunnene til at vi valgte å opplyse, sa Bjørnland.

Hun vil ikke si om denne økte beredskapen og åpenheten bidro til å avverge en terrorhandling.

- Vi får aldri svar på om opplysningene vi ga ut var med på å avverge et terrorangrep. Én effekt ved å gå ut kan ha vært at vi avverget, men det er for bastant å si det med sikkerhet. Vi vil aldri få svar på det, sa Bjørnland.

- «Måtte» informere Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyser at de skal fortsette å ta ned beredskapen de siste dagene. Beredskapen går dermed ned på et nivå lignende det vi hadde i februar, opplyser han.

- Det var umulig for oss å ikke informere samfunnet om trusselen og beredskapen. Vi vil alltid forholde oss til den trusselvurderingen fra PST og er forberedt på nye, men ikke helt lignende tiltak i framtida, sier han.

Humlegård skryter videre av beredskapen og arbeidet som er blitt gjort rundt i Politi-Norge. Han mener Forsvaret og politiet har samarbeidet godt, og at det har fungert bedre enn noen gang tidligere.

Kritikk Justisminister Anders Anundsen svarte også på kritikken som har vært rundt det å offentliggjøre trusselen. Han sier han ville offentliggjort det samme i dag som han gjorde på torsdag.

Hovedpunktene fra dagens presskonferanse er at trusselvurderingen som ble gitt for én uke siden nå avblåses. Politiet går tilbake i normal beredskap og den nasjonale trusselvurderingen for 2014 fra PST er nå gjeldene instruks for norske myndigheter.

TERRORTRUSSEL: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste på en pressekonferanse i ettermiddag at terrortrusselen mot Norge er redusert. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TERRORTRUSSEL: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste på en pressekonferanse i ettermiddag at terrortrusselen mot Norge er redusert. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!