Afghanistans president Hamid Karzai har blitt enige med presidentene i Iran og Pakistan om å bekjempe terrortrusselen. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX
Afghanistans president Hamid Karzai har blitt enige med presidentene i Iran og Pakistan om å bekjempe terrortrusselen. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIXVis mer

Terrortrusselen verre en noensinne

Presidentene i Afghanistan, Iran og Pakistan ble lørdag enige om å samarbeide om å bekjempe terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står det i en felles erklæring fra de tre statslederne.

- Alle parter understreker sitt engasjement i tiltak som skal eliminere ekstremisme og kamplyst og forkaste utenlandsk innblanding, heter det i uttalelsen som kom i stand under et toppmøte i den iranske hovedstaden Teheran lørdag.

- Ingen land blir spart - Terrorismen styrker seg i Afghanistan, sa president Hamid Karzai under åpningen av møtet.

- Dessverre, til tross for alt vi har oppnådd av utdanning, infrastruktur og rekonstruksjon, ligger ikke bare Afghanistan etter i fred og sikkerhet, men terrorismen truer Afghanistan og resten regionen mer enn noensinne, fortalte presidenten.

Statslederne i seks land i regionen, inkludert Afghanistans naboer Iran og Pakistan, deltar på det to dager lange toppmøtet.

- Fred og stabilitet i vårt land er virkelig truet. Alle land i regionen må hjelpe til med å bekjempe terrorisme. Ingen land vil bli spart for terror, sier Karzai.

Tar over sikkerhetsansvaret Torsdag lanserte USAs president Barack Obama sin plan om tilbaketrekning av amerikanske soldater fra Afghanistan. Karzai svarte med å love at de selv skal framskynde tiltak slik at de er rustet til å ta over ansvaret for sikkerheten i landet.

Allerede i neste måned skal noen av soldatene begynne å pakke sammen. Den samlede styrken på 100.000 amerikanske soldater i Afghanistan skal reduseres til 90.000 i løpet av året. Innen utgangen av neste sommer skal 33.000 av soldatene ha reist hjem til USA. (©NTB)