Terrorvarsel i USA

NEW YORK (Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter skjerpet i går kveld sitt varsel til borgerne om mulige nye terroraksjoner. En al-Qaida-topp har fortalt om planlagte aksjoner mot mål i USA i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorvarselet har bltt skjerpet fra kode gul til kode oransje, melder amerikanske medier.

- Avhør av al-Qaida-folk har frambrakt informasjon om planlagte terroraksjoner på årsdagen for 11. september, sa justisminister John Ashcroft på en pressekonferanse i kveld.

Han sier at etterretningsrapporter har indikert muligheten for bilbomber og andre mindre avanserte angrep mot amerikanske mål utenlands.

Truslene vi har fanget opp nylig minner om truslene vi fanget opp før den 11. september i fjor, sa president George Bush under et besøk i den afghanske ambassaden i Washington i kveld.

Stengte ambassader

- Sprengstoff er samlet av flere celler i Sørøst-Asia, der en selvmordsbomber også skal være klar til å angripe et fly.

Ashcroft opplyste at fire ambassader er stengt. Han understreket at etterretningstjenestenes informasjoner ikke har avdekket 100 prosent sikre terrorplaner. Det er grunnen til at alarmnivået ikke er økt til rødt, som er høyeste grad av beredskap. Varselsystemet har fem grader og tilhørende fargekoder. Laveste faregrad er grønt. Deretter følger blått, gult, oransje og rødt.

Ifølge CNN avlyser visepresident Dick Ceney et møte i Washington i kveld, og reiser til et hemmelig sted.

Vurderer å utplassere raketter

Alle væpnede flyvakter, såkalte air marshals, er kommandert på jobb. Men varselet gjelder først og fremst amerikanere i utlandet, melder CNN. Amerikanske kontorer i Sørøst-Asia skal være mest utsatt, og blir evakuert.

Samtidig vurderer Pentagon å utplassere raketter på utskytningsramper rundt hovedstaden Washington DC. Etterforskningen det siste året har overbevist myndighetene om at det fjerde kaprede flytet, som styrtet i Pennsylvania da passasjerer gikk til angrep på kaprerne, skulle styrtes i Kongressen.

Sikkerheten på flyplassene blir trolig ytterligere skjerpet og innbyggerne får beskjed om å være på vakt. Men de utallige arrangementene for å minnes ofrene for al-Qaidas terroraksjon i fjor, blir trolig gjennomført som planlagt.

- Vi anbefaler ikke at arrangementer avlyses, eller at folk avbestiller flygninger innenlands, sier justisminister John Ashcroft.

<B>TERROREN: Ett år etter frykter USA nå nye aksjoner.