EKSPLOSJONER: Søndag morgen melder lokale medier på Sri Lanka at minst seks eksplosjoner har funnet sted i og rundt hovedstaden Colombo. Eksplosjonene har rammet tre kirker og tre hoteller, ifølge Sky News. Video: CNN Vis mer

Sri Lanka-terroren:

- Terrorvarslet for 10 dager siden

En polititopp på Sri Lanka skal ha varslet om en terrortrussel for ti dager siden. Statsministeren sier denne informasjonen aldri nådde ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En høytstående politimann skal ha varslet sikkerhetsmyndighetene på Sri Lanka om en potensiell terrortrussel for ti dager siden.

Det melder New York Times.

Varselet skal ha handlet om en trussel fra en radikal islamistgruppe ved navn Thowteeth Jama'ath.

Det er uklart om det ble igangsatt noen tiltak som følge av varselet. Det er også uklart om den nevnte islamistgruppa har hatt noe med angrepet å gjøre, skriver avisa.

KIRKEANGREP: Et dashbordkamera skal ha fanget opp eksplosjonen i St. Anthony kirken på Sri Lanka. 207 er drept, og over 450 skadd, melder The Guardian. Vis mer

- Fikk ikke info

Da statsminister Ranil Wickremesinghe holdt en pressekonferanse i kveld norsk tid, nevnte han selv dette varselet.

Da sa han at det virket som om myndighetene skal ha fått et slikt varsel, men at han selv aldri mottok denne informasjonen, ifølge BBC.

Dette skal han nå undersøke, fortalte han under pressekonferansen, men la til:

- Akkurat nå er vår prioritet å pågripe angriperne, sa Wickremesinghe.

Videre kom statsministeren med en klar oppfordring til folket på Sri Lanka om å forholde seg rolig.

- Enhver forstyrrelse vil avlede oppmerksomheten til våre sikkerhetsstyrker og vårt politi fra denne viktige etterforskningen.

Han opplyste at åtte personer er så langt pågrepet, mistenkt for å ha hatt noe med bombeangrepet å gjøre.

ANGREPET: Politiet pågrep søndag en mann ved New Tropical Inn guest house i Colombo. Video: AP Vis mer

207 drept

På Sri Lanka er det nå innført portforbud, i utgangspunktet på ubestemt tid. En rekke sosiale medier er også stengt ned.

207 personer er bekreftet drept etter de åtte eksplosjonene, og ytterligere 450 er skadet. Tre av de drepte, var danske statsborgere, bekreftet det danske utenriksdepartementet tidligere i kveld.

27 utenlandske statsborgere er bekreftet drept. Blant de var det fem britiske statsborgere. Flere amerikanske statsborgere er også bekreftet drept.

Seks bombeangrep

Rundt klokka 08.45 lokal tid - 3,5 timer foran norsk tid - gikk de første eksplosjonene på Sri Lanka av.

Det ble gjennomført seks koordinerte bombeangrep mot tre kirker og tre hoteller. Alle hotellene ligger i hovedstaden Colombo. Det samme gjør én av kirkene.

Den andre kirka ligger rett nord for hovedstaden i Negombo, den tredje ligger i byen Batticaloa på østkysten.

De tre hotellene er populære blant turister, det samme er en av kirkene, St. Anthony's Shrine, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (Ap).

N. A. Sumanapala driver en butikk i nærheten av denne kirka, og løp inn for å hjelpe etter eksplosjonen, skriver New York Times.

I SRI LANKA: Svenske Ulrica Garcia Gomez (53) var på vei til hotellet Cinnamon Grand hvor den ene eksplosjonen skjedde for å spise. Video: Expressen Vis mer

- Det var en elv av blod. Aske falt som snø, sier han til avisa.

Ytterligere to eksplosjoner ble rapportert. En av disse ble eksplosjonene fant sted da en selvmordsbomber skal ha detonert ei bombe da politiet gikk til aksjon mot et hus.

Sto i buffet-kø

Bombeangrepet som var rettet mot Cinnamon Grand Hotel i Colombo, skjedde i restaurantområdet.

Da terroristen detonerte bomba, sto han i buffet-kø, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Det var det komplette kaos. Det var 08.30 om morgenen og det var travelt. Han kom seg først i køen og detonerte bomba.

Selvmordsbombere skal ha stått bak angrepene, skriver AP videre.

- Komplett kaos

Professoren Kieran Arasaratnam bodde på hotellet Shangri-La i Colombo, et annet åsted for en eksplosjon. Her var restauranten i tredje etasje målet.

Han er fra Sri Lanka, men flyktet til Storbritannia for 30 år siden, og var på besøk til hjemlandet i jobbsammenheng. Til BBC forteller han at han la på sprang etter å ha hørt et smell.

- Alle begynte å få panikk. Det var det komplette kaos, sier Arasaratnam.

Han befant seg i 19. etasje da bomba gikk av, og løp ned til første etasje.

- Jeg så inn i rommet til høre for meg, og det var blod over alt, sier han.

Da han ble intervjuet av BBC, befant han seg i et oppholdsrom for evakuerte. Der kunne han «lukte blod overalt».

- Det er forferdelig å se barn bli båret vekk, dekket i blod. Jeg forlot Sri Lanka for 30 år siden som flyktning og hadde aldri trodd jeg kom til å se dette igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer