- Terskelen for grov vold og sjikane har blitt lavere

Lederen i Oslo Politiforening sier situasjonen ute i gatene er blitt tøffere.

TØFFE DAGER: Leder Sigve Bolstad i Oslo Politiforening reagerer sterkt på overfallet på en politimann i Hegdehaugsveien på Oslo vest. - Vi er i sjokk, sier Bolstad. Foto:Nina Hansen/Dagbladet
TØFFE DAGER: Leder Sigve Bolstad i Oslo Politiforening reagerer sterkt på overfallet på en politimann i Hegdehaugsveien på Oslo vest. - Vi er i sjokk, sier Bolstad. Foto:Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet etterforsker fortsatt saken der en sivilkledd politimann ble brutalt overfalt på Majorstua i Oslo natt til søndag.

- Etterforskningen fortsetter videre i dag. Vi skal blant annet avhøre 26-åringen vi pågrep i går, og deretter vurdere varetektsfengsling, sier sjef for seksjon for organisert kriminalitet, politiinspektør Einar Aas til Dagbladet.

Leter etter flere Mannen ble pågrepet av politiet i sitt hjem på Vestli i Oslo tidlig mandag morgen. Han er nå siktet for volden mot politibetjenten.

Politiet har i etterkant av hendelsen gått ut med to mistenkte, begge av utenlandsk opprinnelse og mellom 25 og 30. Politiet melder at de har flere navn på blokka.

- Vi leter etter flere personer, men vi vil ikke si noe spesifikt antall. Vi er også interessert i å komme i kontakt med vitner til voldsepisoden, sier Aas.

- Sjokkert Politimannen som er i 30-åra ligger på Ullevål med en knust kjeve og på kraniet. Tilstanden betegnes som alvorlig, men stabil.

Han hadde sammen med en kvinnelig kollega nettopp pågrepet en person etter en voldsepisode da gjerningsmannen angrep.

Først ble tjenestemannen slått ned bakfra og deretter trampet på ansiktet mens han lå på bakken.

- Vi er i sjokk. Dette er helt uakseptabelt, sier leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening, som også er nestleder i Politiets fellesforbund.

- Kunne vært død Politiet mener det var et drapsforsøk. De to betjentene hadde tjenestebevis rundt halsen og politiet mener at det var åpenbart at dette var politifolk.

Bolstad mener det er flaks at det ikke gikk verre.

- Han kunne like gjerne vært død i dag. Dette er en atferd som samfunnet må reagere sterkt på gjennom arbeid med holdninger. Vi må være tydelige på at dette er uakseptabelt, sier han.

Bolstad påpeker at det ikke er første gangen en betjent angripes i tjenesten.

- Vi har registrert to tilfeller hittil i år der våre tjenestemenn i Oslo er blitt truet med våpen, sier Bolstad.

Seinest i 2007 ble en kvinnelig betjent i Oslo trukket inn i en leilighet da hun rykket ut på husbråk.

Kvinnen ble sperret inne i leiligheten og slått i ansiktet.

Bekymret Foreningslederen mener terskelen for vold har blitt lavere.

- Tilbakemeldingen jeg får er at situasjonen ute på gatene er blitt tøffere. Terskelen for sjikane og grove fysiske angrep har senket seg.

Justispolitiker på Stortinget Jan Bøhler (Ap) sier han er bekymret.

- Jeg hører at politiet er urolige for slike situasjoner og det bekymrer meg. Så grov og blind vold er en trussel mot samfunnssikkerheten. Samfunnet er avhengig av at de som håndhever loven respekteres, sier han.
 
- Må presses Bøhler mener episoden viser at alle voldshendelser mot politiet må tas like alvorlig.

SLÅTT I BAKKEN: Politimannen falt i bakken og den andre gjerningsmannen sparket han i ansiktet. Her har flere politimenn kommet til stedet. Foto: Vidar Bakken / dittoslo.no
SLÅTT I BAKKEN: Politimannen falt i bakken og den andre gjerningsmannen sparket han i ansiktet. Her har flere politimenn kommet til stedet. Foto: Vidar Bakken / dittoslo.no Vis mer

- Vi ser at det finnes miljøer og personer som er i stand til å gjøre slike handlinger, og det må vi ta inn over oss. Jeg tror det er viktig at miljøene som gjør sånne ting må oppleve at saken blir rulla opp og at de blir satt under press. Det må statueres ett eksempel, sier han til Dagbladet.

Faremo på besøk På Ullevål i går fikk betjenten besøk av justisminister Grete Faremo og leder ved Majorstua politistasjon Arne Solberg.

- Jeg opplevde at han hadde god hukommelse på det han hadde opplevd, og at han tok det på en fattet og beundringsverdig måte. Han er en veldig sterk representant for tjenestemennene vi har, sier Faremo til Dagbladet etter møtet.

Hun er sjokkert etter hendelsen.

- Det er en alvorlig skade han har etter en sjokkerende hendelse. Dette er et risikofylt yrke der man ikke kan garantere seg fullt ut. Vi må jobbe systematisk over tid for å redusere denne risikoen, sier Faremo og legger til:

- Han satte pris på besøket og vi hadde en god samtale.

Voldsbomber Byrådsleder Stian Berger Røsland mener slike voldsepisoder ikke skyldes alkohol.

- Det er ikke grunn til å tro at svaret ligger i skjenkepolitikken. Dette er ikke personer som har fått en pils for mye, sier han til Dagbladet.

- Jeg tror vi må søke svar andre steder, og da kan det dreie seg om mangelfull psykiatri, rusomsorg og at det går voldsbomber rundt på gata.

- Høyre har foreslått ordenspoliti i Oslos gater. Jeg vet ikke om akkurat denne saken understreker behovet for dette, siden det er en politimann som blir angrepet. Men generelt er jeg tilhenger av mer tilstedeværelse av kommunale vakter og politi.

- SJOKKERENDE: Justisminister Grete Faremo var i dag på besøk til tjenestemannen som ligger på Ullevål etter å ha blitt overfalt på Majorstua. Faremo beskriver hendelsen som alvorlig og sjokkerende. Foto: Jacques Hvistendahl
- SJOKKERENDE: Justisminister Grete Faremo var i dag på besøk til tjenestemannen som ligger på Ullevål etter å ha blitt overfalt på Majorstua. Faremo beskriver hendelsen som alvorlig og sjokkerende. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer