Teskjekjerringa

Navn: Britt Hildeng Alder: 57 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er neppe videre populær på Statsministerens kontor. For selv om Stoltenberg og hans våpendragere gjør som best de kan for å skjule irritasjonen over Statoil-utsettelsen, faller det nok en kommentar eller to om dem som veltet vogna, når ingen mikrofoner er slått på og gardinene er trukket for.

Og en av dem som mente at partiet trengte en bedre og mer demokratisk behandling av delprivatiseringen av Norges svarte gull, var altså Britt Hildeng. Stortingsrepresentant og tidligere leder av Oslo-partiet, en torn i øyet på partiets høyrefløy og et grundig menneske som, oftere enn de fleste legger merke til, får det som hun vil.

Denne gang har hun åpenbart samtalt med partiets oljepolitiske nestor Finn Lied, og ellers sanket støtte for det syn at de politiske jappene rundt landets fortsatt unge statsminister har gått for raskt fram. Synspunktet til Statoils aller første styreformann veide nødvendigvis tungt, og flere av reaksjonene etter sentralstyrets utsettelsesvedtak har gått på at nasjonalistene i partiet ønsket å sette på bremsene. Midt i den plutselige begeistringen mandag kveld, i noe som nesten minnet om en sjeldent vellykket valgvake, sto «opprørsgeneral» Hildeng.

Som har en fjern fortid i SV. Og som har måttet tåle mye motvind i tidligere prosesser i Ap. Ikke minst i den evigvarende tautrekkingen i Oslo-partiet. Ved forrige korsvei trakk hun seg som leder, og lot det tydelig skinne igjennom at hun ikke ønsket P4-millionær Svein Larsen som etterfølger. Maktkampen endte, forunderlig nok, med at en annen tidligere SV-er, Bjørgulv Froyn, overtok lederklubba.

Høyrefløyen i Oslo Ap har benyttet alle muligheter til å beskylde Hildeng for en «stalinistisk stil». De som deler hennes politiske oppfatninger mener derimot at hun alltid har vært opptatt av å nå fram til enighet, og at hun derfor pleier en tett kontakt med organisasjons- og tillitsmannsapparatet i partiet. Det var derfor hun til manges overraskelse halte i land operasaken, og fikk partiet til å gå inn for Bjørvika-alternativet. Det er hennes hittil største politiske seier, og etter den kampen kalles hun gjerne for Teskjekjerringa i politiske kretser.

Privat er hun forhenværende lærer ved Sosialhøgskolen. Har derigjennom den noe umoderne egenskap at hun ivrer for sosialpolitikken. Hun trives godt i hyggelig selskap, og er glad i et glass rødvin. Og er åpenbart en større tilhenger av partiets forrige statsminister enn den nåværende.