Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tesla setter opp prisene

Da er prishoppet på Tesla et faktum. Prisene ble satt opp i natt.

TESLA: Tesla ble tvunget til å sette opp prisene etter at den norske krona hadde stupt i verdi.
TESLA: Tesla ble tvunget til å sette opp prisene etter at den norske krona hadde stupt i verdi. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I løpet av natten har Tesla satt opp de norske prisene på Model S.

Mens 60-modellen har fått en oppjustering på cirka 8,5 prosent, har 85- og P85D-modellene økt med cirka 9,5 prosent.

Fra Teslas norske hjemmeside kan man nå lese at kontantprisene har økt til henholdsvis 530.300 kroner, 589.500 kroner og 749.200 kroner for de tre utgavene 60, 85 og P85D for biler som bestilles fra og med i dag.

Grunnprisene for 60-modellen er hevet med 40.000 kroner til 501.000 kroner. Prisen på 85-modellen er satt opp med 51.000 kroner til 574.000 kroner og P85D er satt opp med 61.669 kroner til 744.000 kroner.

Mens 60-modellen dermed har fått en oppjustering på cirka 8,7 prosent, har 85- og P85D-modellene økt med cirka 9,5 til 9,8 prosent.

- Fra det øyeblikk en kunde har betalt depositum låses prisen fast. Skulle det komme en prisjustering før bilen leveres, rammes bare biler som bestilles etter prisjusteringen, sa kommunikasjonssjef i tesla, Espen Pedersen, til Hegnar.no tirsdag.

Kronesjokket ga prisoppgang Prisoppgangen kommer i kjølvannet av at den norske krona har svekket seg kraftig mot den amerikanske dollaren.

Med dagens kurs har kronen falt med 21 prosent mot dollaren det siste året, og 23 prosent de siste seks månedene. Og Tesla blir ekstra sensitive for endringer i kronekursen fordi elbiler er fritatt fra moms og avgifter i Norge.

- Helt overordnet vil prisen på importerte varer bevege seg med valutakursen over tid, og sist vi justerte prisene i Norge var i november 2013, sier Teslas kommunikasjonssjef for Skandinavia, Esben Pedersen, til Hegnar.no.

- Den norske kronen har falt 21 prosent mot dollar det siste året, og 23 prosent de siste seks månedene. Prisendringen kommer dermed ikke som følge av utviklingen de siste ukene, men heller utviklingen det siste året, sier Pedersen.

Han mener et lyspunkt for de norske kundene må være at prisendringen kunne ha vært enda større.

- Sett opp mot valutaendringen er tross alt ikke prisøkningen på under 10 prosent helt gal for norske kunder, selv om det forståelig nok ikke oppleves som positivt at prisen øker, legger han til.

Mindre enn fryktet Da Hegnar.no spurte Teslas kommunikasjonssjef tidligere i uken, om prisene snart ville bli satt opp, som følge av den svakere krona, var svaret noe unnvikende.

- Vi justerer løpende våre priser i forhold til USD. Seneste justering var i november, men denne berørte ikke Norge, sa Teslas kommunikasjonssjef Esben Pedersen til Hegnar.no.

Han la da til at Tesla ikke hadde konkrete planer om prisjusteringer og at man ikke følger valutamarkedet "real time".

Betydning for salget? Med prisoppgangen spises også litt av avgiftsfordelen opp, men foreløpig er det altså ikke snakk om å sette opp prisene tilsvarende svekkelsen av den norske krona. Hadde det skjedd kunne det betydd bråstopp for salget.

- Hva tror du vil skje hvis prisen stiger med 20 prosent? Blir det bråstopp i salget da, spurte vi Pedersen?

- Det er hypotetisk og jeg kan ikke svare på det. Vår verdikjede er mer kompleks enn forholdet mellom kroner og USD, sa Teslas kommunikasjonssjef til Hegnar.no tidligere i uken.

Flere nyheter Lei Skagen-smell etter revolusjon: Ni milliarder rett ut
Solgte aksjer for å betale formuesskatten
Skal sørge for god pensjon til 13.400 Statoil-ansatte