Tesla på autopilot

Tesla-sjåføren satte på autopilot. Slik endte det - igjen

- Hvorfor skjer dette igjen? spør politimann.

KRASJ: Det ble bom stopp for denne Teslaen i California tirsdag. Den krasjet inn i en politibil som sto på fortauet i motsatt kjøreretning. Foto: NTB scanpix
KRASJ: Det ble bom stopp for denne Teslaen i California tirsdag. Den krasjet inn i en politibil som sto på fortauet i motsatt kjøreretning. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag skjedde det igjen: En Tesla i autopilot krasjet.

Elbilen kjørte inn i siden på en politibil som sto på et fortau i motsatt kjørefelt ved Laguna Beach i California. I samme tidsperiode skjedde det samme med en Tesla i Hellas, ifølge nyhetsbyrået AP.

Politiet opplyser at det ikke var noen til stede i politibilen da ulykken i California skjedde. Elbilsjåføren fikk lettere skader.

Ødeleggelsene på bilene er store, og man ser at fronten på Teslaen er ødelagt. Airbagen ser også ut til å ha vært utløst som følge av ulykken.

Ødelagt

Informasjonsoffiseren i politiet i Laguna Beach, Jim Cota, delte flere bilder på Twitter etter ulykken. Han forteller til The Guardian at Teslaen ser temmelig ramponert ut og sier at politiets SUV var «totalt ødelagt».

- Den var ganske bra bulket, hele bakenden og halvveis til midten av kjøretøyet. Det er ikke verdt å reparere den, sier Cota til avisa.

Autopilot-systemet ble lansert i 2015 og gjør at bilene kan skifte fil, endre hastigheten og bremse automatisk.

Politiet skal etterforske hendelsen som skjedde i California tirsdag. Dersom det stemmer at årsaken til ulykken var autopilot-funksjonen, er dette den tredje ulykken så langt i år, ifølge The Guardian. Også i september i fjor skjedde en slik ulykke. Da døde sjåføren.

PÅ LANGTUR: Lurer du på hvor Starman er nå?. Ferden til Elon Musk's Tesla Roadster kan du følge på nettsiden «Whereisroadster.com». Der finner du mye artig info om verdens lengste EL-biltur. Video: SpaceX / Whereisroadster.com Vis mer

I midten av mai krasjet en Tesla mens den sto i autopilot. Den gang skjedde det i Utah i USA, ifølge The Guardian. Også i slutten av april skjedde en hendelse som følge av autopilot-funksjonene. Den gang ble en 39 år gammel mann fra England fratatt førerkortet etter å ha blitt tatt i å flytte seg over i passasjersetet mens elbilen hans gikk på autopilot. Dermed ser det ut til at tirsdagens hendelse er minst den fjerde hendelsen så langt i år.

- Hvorfor skjer dette igjen? Vi hadde flaks med at ingen ble skadd, sier Cota til Los Angeles Times.

Det er ukjent om det er andre forhold som kan ha spilt inn i kollisjonen.

For motorveier

Bilprodusenten, ledet av Elon Musk, har gjentatte ganger bedt bilførere holde seg våkne og holde hendene på rattet for å ha kontroll på kjøretøyet.

- Ved bruk av Autopilot minnes sjåføren kontinuerlig på at han er ansvarlig for å holde hendene på rattet og beholde kontroll over kjøretøyet til enhver tid. Tesla har alltid vært tydelig på at Autopilot ikke gjør bilen immun mot ulykker, og før en sjåfør kan bruke Autopilot, må han godkjenne en dialogboks som sier at «Autopilot er designet for bruk på motorveier med midtdeler og tydelige kjørefeltlinjer», sier Tesla i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer