Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tesla-sjåføren satte på autopiloten og satte seg i passasjersetet. Det straffet seg

Sa til politiet at det var dumt gjort, men at bilen hans kunne gjøre fantastiske ting.

FARLIG PÅ VEIEN: Et bildet tatt av et vitne viser at føreren av bilen ikke sitter i førersetet. Foto: Herts Police
FARLIG PÅ VEIEN: Et bildet tatt av et vitne viser at føreren av bilen ikke sitter i førersetet. Foto: Herts Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 39 år gammel mann fra Nottingham er blitt fratatt førerkortet etter å ha blitt tatt i å flytte seg over i passasjersetet mens elbilen hans gikk på autopilot. Mannen kjørte i over 60 kilometer i timen.

Det han ikke visste var at et vitne i en annen bil filmet ham mens han satt i passasjersetet på sin Tesla S 60 på den engelske motorveien på vei mot byen Hemel Hempstead, ifølge BBC.

Mannen sa seg skyldig i uansvarlig kjøring i retten. I St. Albans Crown Court kom det fram at han hadde sagt til politiet at det han hadde gjort var «dumt» men at bilen hans kunne gjøre noe «fantastisk».

Han hadde også sagt at han «var den uheldige som ble tatt».

- Kunne endt i tragedie

Ifølge en uttalelse fra Tesla er meningen med autopilotfunksjonen at den bare skal bistå sjåføren.

PC Kirk Caldicutt ved Hertfordshire politi har uttalt at mannen var forferdelig uansvarlig.

- Det kunne ha endt i tragedie. Ikke bare satte han sitt eget liv i fare, men også andre som brukte motorveien denne dagen, uttalte han.

Mannen ble fratatt førerkortet i 18 måneder og er dømt til 100 timers samfunnstjeneste. Han må betale saksomkostninger på 1.800 pund, rundt 20.000 norske kroner.

Autopilot-ulykke

Autopilot-systemet ble lansert i 2015 og gjør at bilene kan skifte fil, endre hastigheten og bremse automatisk.

Dagbladet har tidligere skrevet om ulykker i forbindelse med bruk av Teslas autopilot.

Sommeren 2016 åpnet USA en føderal etterforskning etter at en Tesla-fører døde i en ulykke, mens han brukte elbilens autopilot-funksjon. Et øyenvitne hevdet at sjåføren så på film i bilen da ulykken skjedde.

Mannen døde da Teslaen han kjørte krasjet med en semitrailer på en motorvei i Williston i Florida.

Tesla uttalte i en pressemelding at det ikke er mulig å se på film på panelet som brukes i S-modellene. Ingen av politirapportene nevner filmen, ifølge AP.

Den amerikanske trafikksikkerhetsadministrasjonen (NHTSA) gjennomførte egne undersøkelser av ulykken. Tesla ble frikjent for skyld da det viste seg at det ikke var feil ved autopilotfunksjonen som var årsak til ulykken.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 30.10.2015 HINDRER STYGG ULYKKE: Jon Hall fra Seattle kan prise seg lykkelig over Teslas nye autopilot. Bilen bremser for ham i det en motgående bil svinger inn i hans kjørefelt. Video: Jon Hall / JukinMedia Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!