Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig forbikjøring på Fylkesveg 7

Teslaen legger seg i motgående kjørefelt på vestlandsvei: - Det var snakk om millisekunder

Leidulf Hovden opplevde enhver bilists mareritt. 

KUNNE GÅTT GALT: En dashcam-video viser en skummel trafikkhendelse på Fylkesveg 7 i Hordaland, tidligere i april. En farlig forbikjøring der en bil kommer over i feil kjørefelt. Video: Leidulf Hovden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 7. april var Leidulf Hovden på vei til hytta si på Hardangervidda. Hovden ante fred og ingen fare da en bil plutselig kom rett mot ham, i feil kjøreretning.

- Jeg kommer kjørende mot en tunnel, ser en trailer komme mot meg, før jeg plutselig oppdager en Tesla i enorm fart.

I videoen ser man Teslaen akselererer, for å komme seg forbi lastebilen, og tilbake i riktig kjørefelt før det er for sent.

- Det var snakk om millisekunder før det gikk galt. Teslaen var forbi før jeg rakk å puste, jeg fikk ikke tid til å forstå noe som helst. Dette er en opplevelse som jeg ikke unner noen andre å få, det var ekkelt.

Saken ble først omtalt av NRK, som også har vært i kontakt med de to andre involverte, trailersjåføren og bilisten som kjørte forbi:

- Inne i tunnelen hørte jeg en merkelig lyd fra traileren. Jeg blinka til høyre for å signalisere at jeg skulle kjøre ut til sida, så snart det lot seg gjøre. Da har trolig bilen bak oppfattet det som om at jeg ga klarsignal til en forbikjøring, sa trailersjåføren til NRK.

Personen som kjørte forbi vogntoget oppfattet blinklyset annerledes:

- Føreren av vogntoget ga tegn til høyre og at jeg kunne kjøre forbi. Jeg er lokal og stoler på yrkessjåfører, sa bilisten som også er anonymisert.

Skal etterforske saken

Den skumle hendelsen fant sted på Fylkesveg 7 mellom Kvam og Granvin. Hovden publiserte videoen på Facebook, og ble kontaktet av politiet, som ville etterforske saken.

- Vi vil gjøre avhør av de partene som er involvert i videosekvensen, og saken vil bli etterforsket på vanlig vis i Voss. Videre vil en politiadvokat i Bergen ta stilling til hva som skjer så, sier politioverbetjent ved Voss Lensmannskontor, Robert Veseth til Dagbladet, og legger til:

- Det er ikke noe tvil om at vi har masse gjennomgangstrafikk på Voss, og på veiene våre ser vi i perioder at det oppstår mer kø bak enkelte kjøretøy. Vi får stadig vekk meldinger om at andre bilister tar kontakt med politiet for å melde fra om kjøreadferd eller forbikjøringer som andre bilister reagerer på, sier han til Dagbladet.

Viktig å bruke blinklyset riktig

Distriktsleder i UP Vest, Terje Oksnes, er kjent med hendelsen, og understreker viktigheten av å bruke blinklys på riktig vis når man kjører.

- Blinklyset skal brukes for å informere andre trafikanter om at du skal foreta en retningsendring, enten ut av kjørebanen, inn på en sidevei eller liknende. Blinklyset skal ikke brukes til å informere andre trafikanter om at sikten framover er god nok, og det er veldig risikofylt å stole på bilen foran i slike situasjoner.

Oksnes poengterer hvorfor man ikke skal stole blankt på et kjøretøy som gir et blinksignal til deg:

- Det kan godt være at personen som gir dette signalet har en annen vurdering enn det personen bak ville hatt, derfor er det farlig å stole på kjøretøyet foran deg, hvis du selv ikke har sikt framover, sier Oksnes til Dagbladet.

- Veien er en skandale

På strekningen på Fylkesveg 7, hvor hendelsen skjedde, har Hovden ofte sett farlige forbikjøringer.

- Veien er en skandale. Kjører du etter en trailer her, kan du risikere å kjøre etter den samme traileren i fem mil uten mulighet for å komme deg forbi. Det er få trafikklommer, og trange veier. Noen steder går det rett ut i sjøen, andre steder kjører man langs fjell hele veien, sier Hovden til Dagbladet.

HELL I UHELL: Børge Knudsen kjørte med full last på E6 i Trondheim i fjor sommer. På grunn av dashbordkameraet i bilen kunne politiet se hva som faktisk hadde skjedd. Det gjorde at Knudsen slapp skyld i ulykken. Video: Børge Knudsen Vis mer

Dette gjør Hovden bekymret. Flere ganger har han sett billister gjøre risikofylte forbikjøringer for å komme forbi trailere.

- Når det er lang kø på grunn av en trailer som ligger foran, ligger det i kortene at man vil kjøre forbi. På andre veier, i mer sentrale deler av landet, er det lagt til rette for at trailere kan legge seg til siden, eller biler kjøre forbi. Det er det ikke her, sier Hovden til Dagbladet.

- Uakseptabelt

Thorbjørn Aarethun, seksjonsleder i Hordaland fylkeskommune, forteller til Dagbladet at denne veistrekningen er en prioritert fylkesvei, som ofte overbelastes når E16 eller riksvei 13 mellom Trengereid og Granvin er stengt

- Fylkesveg 7, spesielt strekningen mellom Øystese og Granvin, er langt under akseptabel standard. Store parti av veien er smal, uoversiktlig, med mange rasfarlige punkt. Det er få forbikjøringspunkt på denne veien, sier Aarethun.

Fylkeskommunens hovedprioritet er likevel ikke forbikjøringsfelt, men rassikring. I 2015 og 2016 realiserte fylkeskommunen to store rassikringsprosjekt på fylkesvegen. De arbeider for øyeblikket med handlingsprogram for fylkesveiene i åra framover.

- Vi prioriterer rassikring og tiltak for framkomst på denne veien. Det er ingen planer om tiltak spesielt tilrettelagt for forbikjøring, opplyser Aarethun, og forteller at det i en uoverskuelig framtid vil være store partier uten en gul midtstripe på denne veien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media