Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TEST - Jagland kompromissløs, de andre mer forsonlige TEST

Oslo (NTB-Kristin V. Aanensen): Arbeiderpartiet vil være kompromissløst i den økonomiske politikken. De øvrige opposisjonspartiene inntok en mer forsonlig holdning overfor den nye regjeringen i trontaledebatten torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På papiret skulle den to dager lange maratondebatten dreie seg om Jagland-regjeringens trontale og regjeringserklæringen fra den nye sentrumsregjeringen. I realiteten ble det en generell debatt både om samarbeidsklimaet videre og i stor grad om hvem som har den riktige historiske fremstilling av de siste års politiske hendelser.

I sin nye opposisjonstilværelse skal Ap være både kompromissløst, knallhardt og konstruktivt, slo Aps parlamentariske leder Thorbjørn Jagland fast i debattens første innlegg.

- Vi vil være kompromissløse når det gjelder ansvarlighet i den økonomiske politikken, knallharde i fordelingspolitikken, men konstruktive når det gjelder å finne løsninger innenfor ansvarlige rammer og en rettferdig fordeling, sa Jagland.

- Regjeringen kan snakke om verdier, den kan nedsette så mange verdikommisjoner den vil, men det har ingen mening hvis den ikke selv har mot til å fortelle det norske folk at alle ikke kan få mer på alle områder, sa den tidligere statsministeren.

Han kritiserte regjeringen for ikke å gi forpliktende signaler om å bidra i et trepartssamarbeid for en etter- og videreutdanningsreform.

Forsonlige

Tonene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti var mer forsonlige.

Frp-formann Carl I. Hagen gjentok sin vilje til et konstruktivt samarbeid med den nye regjeringen.

- Jeg var ikke blant dem som levnet sentrum særlig mange sjanser før valget. Utfallene mot Høyre fra Sp-hold var krasse den gangen. Nå er det ikke slik lenger. Den nye regjeringen viser ikke veien til Annerledeslandet. Flere av de signaler den nye regjeringen sender ut finner Høyre hjemme, sa Høyre-leder Jan Petersen.

Men etter Petersens mening må sentrumsregjeringen bli flinkere til å bestemme seg for hva som er viktig og hva som er mindre viktig for at budsjettene skal holdes innenfor forsvarlige rammer.

Høyres liste

Høyres liste over viktige saker inneholder økt kvalitet i skolen, valgfrihet for barnefamiliene, et godt vekstgrunnlag for næringslivet, bedre helsevesen, forsterket kamp mot kriminalitet og en mer effektiv infrastruktur.

- Jeg kan ikke se at noe står øverst på sentrums liste ennå, men listen er jammen lang, sa Petersen.

SV-leder Kristin Halvorsen sa at SV har positive forventninger til den nye regjeringen, ikke minst mener hun det er spennende at verdispørsmålene vektlegges så sterkt. Hun kom med utfordringer til sentrumregjeringen om en sterk satsing på barn og unges vilkår.

Halvorsen hadde også en replikk til Ap: - Når Ap-politikerne har luftet seg ut av regjeringskontorene, må de legge bort arrogansen og lære seg å samarbeide.

Hele Norges coronakart