Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Test en neger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet foreslår strengere kriterier for å få innvilget statsborgerskap her i landet. Et nytt kriterium kan bli den såkalte Frp-testen som består av fem spørsmål om norsk statsforfatning som må besvares tilfredsstillende.

Hvis testen slår an, står vi bare ved begynnelsen av eventyret. Foreløpig er testen bare utprøvd internt, på lederen av Fremskrittspartiet i Oslo, byrådslederkandidat Einar Lonstad, som dessverre ikke besto testen.

Lonstad oppnådde ifølge dommeren, professor i statsvitenskap, Trond Nordby, bare 1,7 av 5 poeng. På spørsmål fire: Drøft alle sider ved maktfordelingsprinsippet, redder Lonstad karakteren 0,1 «fordi han er inne på noe riktig», som det heter i vurderingen. Det gjenstår altså en del justeringer før Frp-testen kan tas i bruk i større skala.

Ideen er heller ikke ny. Tidligere har, som noen vil huske, Norges Håndballforbund tenkt i samme baner. Håndballforbundets test, Den store Anja-testen, ble utarbeidet med sikte på å redusere bestanden av kvinnelige håndballspillere fra Danmark i det vesle området Bækkelaget i Oslo.

Det skulle vise seg at heller ikke Anja-testen virket etter hensikten. Flere dager etter at den ble tatt i bruk er antallet danske kvinnelige håndballspillere stabilt i Bækkelaget. Derimot er dommersjefen i Norges Håndballforbund, mannen som utarbeidet testen, sparket fra sin stilling i Håndballmagasinet.

Vi ser altså at Frp-testen og Anja-testen har det felles at de slår fullstendig feil ut. Ingen av testene måler det de skal måle, altså innvandrernes egnethet til å få oppholde seg i et hvitt demokrati med fulle rettigheter. Testene rammer i stedet, som en bumerang, rotfaste nordmenn med fullt statsborgerskap.

Konsekvensen er med andre ord kaos. Ikke nevn dette for bispemøtet som nå leter etter Sunde-testen. Det ender bare med at biskop Bondevik må gå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media