Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Testamentet er utvilsomt ugyldig

Urdahl-slektningens advokat begrunner krav. «Talkshow» om 100-milloners arv i gang i Oslo tinghus.

KJEMPER: Kjendisadvokat Mona Høiness kjemper for å forsvare 100-millionersarven testamentert til henne. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KJEMPER: Kjendisadvokat Mona Høiness kjemper for å forsvare 100-millionersarven testamentert til henne. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): - Etter dette må vi da få vårt eget talksow, tror du ikke det, sa saksøkt arving og advokat Mona Høiness til sin egen advokat Mette Yvonne Larsen da hun ankom sal 616 i Oslo tinghus i morges.

Der ventet seks av de åtte slektningene etter avdøde Synnøve Alver Urdahl og Per Urdahl, som saksøker Høiness for å ha tilegnet seg arven etter det barnløse ekteparet på urettmessig vis gjennom et ugyldig testamente.

Verdiene etter Synnøve Alver Urdahl, som døde i fjor, er anslått til å være i 100 millioners-klassen.

- Som en datter Og Høiness, som ved flere anledninger har sagt at hun var som en datter i huset hos Urdahl-ekteparet gjennom flere tiår, har allerede flyttet inn i den fasjonale villaen i Eckerbergs gate på Frogner.

Da dommer Tove Merete Voldbæk åpnet skiftetvisten, var «talkshowet» i gang direkte.

- Det er en ganske enkel problemstilling, selv om det er satt av fem dager. Saken dreier seg om Synne Alver Urdahls testamente fra 20. februar 2007 er gyldig ut fra arvelovens paragraf 62 og 63, forklarte dommeren, som skal ta den endelige avgjørelsen.

-Utvilsomt ugyldig Og da overtok slektningenes prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, for å konkludere direkte med hvorfor testamentet er ugyldig ut fra de samme paragrafene i arvelovene.

- På testasjontidspunktet hadde fru Urdahl en slik kognitiv svikt at testamentet utvilsomt er ugyldig, enten ut fra helsetilstanden aleine, eller i kombinasjon med Mona Høiness' roller da testamentet ble skrevet, hevdet Gade.

I innledningen pekte han på et par roller og datoer, og sier han skal forklare senere hvorfor de samsvarer dårlig med gjeldende testamentregler.

Fullmakt og hjelpeverge Dagen før testamentet ble skrevet - 19. februar 2007 - fikk Mona Høiness fullmakt til å ta ta seg av Synnøve Alver Urdahls økonomiske disposisjoner.

Mona Høiness ble to år seinere - 18. mars 2009 - oppnevnt til hjelpeverge for fru Urdahl, en vergeordning som ble opphevet i april 2010 et drøyt år før hun døde.

Gade refererte til ekteparets felles avtale, som ble inngått da Per Urdahl var 48 år gammel. Den av de to som levde lengst, skulle overta alle verdier, med unntak av 50 000 kroner til fru Urdahls mor i Troms og en rekke antikviteter øremerket et museum i Sogn.

Per Urdahl var fra Luster i Sogn, og døde i 2002, 91 år gammel.

50 000 til hjemløse dyr I det omstridte testamentet fra 20. februar 2007 - som denne skiftetvisten dreier seg om - blir Mona Høiness utpekt til enearving av de verdiene Synnøve Alver Urdahl hadde etter seg selv og sin avdøde ektemann.

Den eneste som blir tilgodesett i det omstridte testamentet utenom Mona Høiness, var en kvinne i Ås i Akershus som skulle få 50 000 kroner til sitt engasjement med omplassering av dyr.

- Mange titalls millioner - Vi vet ikke nøyaktig hvor mye boet etter Synnøve Alver Urdahl inneholder, men vi har fått en grov oversikt fra bostyrer hos advokatfirmaet Kvale. Det dreier seg om eiendommen i Eckerbergs gate, en eiendom i Torsken i Troms og betydelige kontanter og aksjer. Det dreier seg samlet om mange titalls millioner, sa Gade.

Fra tidligere er det kjent at Urdahl etterlater seg to leiligheter i et av Oslo mer kostbare strøk, Fredrik Stangs gate på Frogner.

Forskudd på 2,7 millioner Gade pekte på at Høiness - underforstått tvilsomt i forhold til testamentet - hadde fått et forskudd på arv på 2,7millioner kroner allerede i 2008 og fått penger til å betale arveavgiften fra fru Urdahl mens hun fortsatt levde.

Advokat Gade skal gå inn på flere detaljer rundt forholdet mellom Mona Høiness og fru Urdahl, før saksøkte Mona Høiness skal forklare seg for dommeren i Oslo byfogdembete i ettermiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media