Utenlandsferie i jula:

Testen som kan avgjøre juleferien

Det er lov å reise utenlands i jula, men én manglende test kan sette en stopper for hele turen. På Oslo Lufthavn finnes en ekspressløsning, men den er langt fra gratis.

TESTSTASJON: På Oslo Lufthavn Gardermoen finnes det en egen teststasjon i avgangshallen, der reisende kan få utført forskjellige typer coronatester som er nødvendige for at de skal få kunne komme inn i enkelte andre land. Foto: Dagbladet
TESTSTASJON: På Oslo Lufthavn Gardermoen finnes det en egen teststasjon i avgangshallen, der reisende kan få utført forskjellige typer coronatester som er nødvendige for at de skal få kunne komme inn i enkelte andre land. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert

Da Jonas Gahr Støre mandag la fram de nye, strenge restriksjonene som landet vårt skal leve under i jula og godt inn i det nye året i, nevnte han ingenting om utenlandsreiser.

- Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste, sa statsministeren.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis en reise man kan ta uten å måtte forholde seg til en rekke ulike regler, tester eller krav om dokumentasjon - avhengig av hvor man skal.

Flere land krever blant annet at man viser en negativ PCR-test ved innreise - en såkalt fit-for-flight-attest.

Hvor gammel PCR-testene kan være, varierer fra land til land. Flere steder må de ha blitt tatt mindre enn 72 timer innen avreise.

TESTER: PCR-testen er den vanligste og sikreste coronatesten, og tar vanligvis 1-3 dager å få svar på, men flere private legeklinikker tilbyr nå å gi svaret raskere - mot betaling. Illustrasjonsbilde: Loren Elliott/NTB
TESTER: PCR-testen er den vanligste og sikreste coronatesten, og tar vanligvis 1-3 dager å få svar på, men flere private legeklinikker tilbyr nå å gi svaret raskere - mot betaling. Illustrasjonsbilde: Loren Elliott/NTB Vis mer

«Fit for travel»

PCR-tester utføres som kjent gratis hos de offentlige testsentrene i Norge, men disse inneholder ikke den såkalt fit-for-travel-attesten, som kan være nødvendig å framvise ved ankomsten til et fremmed land.

- De kommunale testsentrene utfører PCR-testing, men skriver ikke ut attest til reise. Vi kan heller ikke garantere for svartid på PCR, da dette er fra 1-4 dager, sier koordinator for test i Oslo, Silje Thorkildson til Dagbladet.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Derfor må reisende selv punge ut hos et privat legekontor om de vil være helt sikre på at de har attesten som kan være avgjørende for å få innpass i et fremmed land.

- Det er flere private aktører som tilbyr fit-for-flight-attester. Oslo kommune tilbyr en helsetjeneste ved å teste innbyggere med symptomer, og som har behov for test som nærkontakter. Det frarådes å planlegge for testing for «fit to flight» på de kommunale testsentrene. Testsentrene i Oslo kommune nekter ingen test, men anmoder innbyggerne om å møte til test bare dersom de av helsemessige årsaker har behov for dette, tilføyer hun.

PCR-pris: 2500 kroner

For de som ikke har fått dette med seg før de ankommer Oslo Lufthavn, er ikke alt håp ute - men nødløsningen der kan fort bli en dyr affære.

Kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn bekrefter at de på Gardermoen har en avtale med Dr. Dropin, som har etablert et testsenter der.

- Der kan passasjerer og ansatte i for eksempel flyselskap teste seg, sier Kvam.

Om kravet for innreise i et land er at man framviser en gyldig PCR-test, tilbyr legeklinikken en slik på selve flyplassen.

EKSPRESS-SVAR: Dr. Dropin oppgir selv på sine nettsider at en «ekspress RR PCR-test», med prøvesvar fra 1-4 timer, avhengig av pågangen på klinikken, koster 2500 kroner. Foto: Dagbladet
EKSPRESS-SVAR: Dr. Dropin oppgir selv på sine nettsider at en «ekspress RR PCR-test», med prøvesvar fra 1-4 timer, avhengig av pågangen på klinikken, koster 2500 kroner. Foto: Dagbladet Vis mer

Dr. Dropin oppgir selv på sine nettsider at en «ekspress RR PCR-test», med prøvesvar fra 1-4 timer, avhengig av pågangen på klinikken, koster 2500 kroner.

- Prisnivået reflekterer prisene i markedet og er samme som, eller noe billigere, enn flere av de andre større private testtilbyderne i østlandsregionen. Det er store kostnader forbundet med testene, analysene, personalet og generell drift, sier lege og daglig leder Daniel Sørli hos Dr. Dropin, til Dagbladet.

INFORMSASJON: Smitteverninformasjon i avgangshallen på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB
INFORMSASJON: Smitteverninformasjon i avgangshallen på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kapasitet

Han forteller at deres klinikk i avgangshallen på Oslo Lufthavn bistår de reisende med hovedsakelig tre typer tester som dekker de kravene forskjellige flyselskaper og nasjoner stiller:

  • Antigen hurtigtest (svar på 20 min)
  • PCR-test innsendt til laboratorium (svartid 1-2 dager)
  • Ekspress PCR (svartid 3 timer).

- Hvordan er kapasiteten der?

- Dr. Dropin har kapasitet til å ta mange hundre tester av alle de forskjellige typene hver dag. I perioder med mange reisende kan det bli ventetid, men vi gjør vårt ytterste for å unngå at den blir lang, svarer Sørli.

- Dekkes ikke

- Det er opp til hvert enkelt land hvilke regler de har for innreisende. En fit-for-flight-attest er en attest som blir krevd av flere land eller flyselskaper. Denne attesten må du betale for selv, sier Trude Andreassen, leder for prosjektgruppa for TISK i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Hun sier at man kan ta en fit-for-flight-attest hos private helsetjenester eller hos kommunen, dersom det er kapasitet, men understreker:

- Fit-for-flight-attest dekkes ikke av det offentlige.

- Private aktører dekker her et marked og en etterspørsel, som ikke dekkes av det offentlige. Det er ingen kvalifisering for å tilby denne type tjenester, men de private aktørene må drive sin virksomhet etter gjeldende lover og regler. Det gis ingen offentlig finansiering på dette, og kostnadene må derfor dekkes fullt ut av kundene, fortsetter Andreassen, som sier følgende om prisene de private aktørene tar for å utføre disse testene:

- Det er opp til de private aktørene å sette pris på denne type tjenester.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

Anbudsprosess

Dr. Dropins testsenter på Oslo Lufthavn ligger like ved innsjekk, før sikkerhetskontrollen i avgangshallen.

- Dette er ikke samme senteret som Ullensaker kommune har etablert for ankomne passasjerer, som også ligger i samme område. Dette er to atskilte områder, og ankomne passasjerer geleides inn til senteret Ullensaker har, forklarer kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn.

Han sier at det var Dr. Dropins testsenter som ble etablert der, etter en anbudsprosess der en rekke selskaper var med.

- Valget falt på Dr. Dropin etter en helhetsvurdering, sier Kvam.

- Hva er det denne teststasjonen kan hjelpe reisende med?

- Tester de trenger for å kunne reise innenlands og utenlands under pandemien, der mange har måttet framvise et ferskt og negativt testresultat.

ANKOMST: Ankomne passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen står i kø for å teste seg for covid-19. Arkivbilde: Terje Pedersen / NTB
ANKOMST: Ankomne passasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen står i kø for å teste seg for covid-19. Arkivbilde: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ønsket et flyplass-tilbud

På spørsmål om prisene for testene ved senteret ved utreise, svarer Kvam:

- I anbudsrunden var prisene fra leverandørene ganske like. Vi stilte også et krav om at prisene skulle være like som inne i eksempelvis Oslo og ikke dyrere på lufthavna.

Han tilføyer:

- Dette er et tilbud til de som ønsker det, og som trenger en hurtigtest dersom regler endrer seg eller de ikke ønsker å stå i kø for kommunal test. Testkapasiteten mange steder er anstrengt og derfor ønsker vi å kunne tilby dette på selve flyplassen.

- Opplever dere at denne teststasjonen er til nytte for reisende, som før ankomst Gardermoen var uvitende om innreisekrav i landet de skal til?

- Ja, vi bestemte oss for å tilby reisende og andre dette, nettopp fordi mange trenger det eller ønsker det. Det kan være svært nyttig for en del, også for ansatte i for eksempel flyselskapene, som ellers ville slitt med å skaffe seg testresultater raskt nok. Vi har sett tidligere i pandemien at det kan komme krav fra andre land om testbevis, på svært kort varsel, og da er et slikt tilbud nyttig, svarer Kvam, men sier det er viktig å understreke at dette er et ekstra tilbud til de reisende og andre.

- Det er ment å supplere andre tilbud fra for eksempel kommunen og bidra med ekstra kapasitet, sier Kvam.

Pressekontakt Roger Sandum i Ullensaker kommune forteller Dagbladet at kommunen ikke har noe med denne teststasjonen å gjøre.

- Kommunen har ikke noe ansvar for utreise, sier Sandum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer