Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakten på en vaksine:

Tester 35 corona-vaksiner

Forsøkene på mennesker starter i dag.

LETER MED LUPE: Philipp Hoffmann i tyske CureVac er blant dem som jobber intenst for å finne en vaksine mot corona-viruset akkurat nå. De mest optimistiske tror det kan være en vaksine tilgjengelig i løpet av et drøyt år. Foto: Reuters/Andreas Gebert/NTB Scanpix
LETER MED LUPE: Philipp Hoffmann i tyske CureVac er blant dem som jobber intenst for å finne en vaksine mot corona-viruset akkurat nå. De mest optimistiske tror det kan være en vaksine tilgjengelig i løpet av et drøyt år. Foto: Reuters/Andreas Gebert/NTB Scanpix Vis mer

Det pågår nå et intenst kappløp om å utvikle en vaksine mot corona-viruset. Ifølge GAVI-stiftelsen, den globale alliansen for vaksiner og immunisering, er det nå minst 35 forskjellige coronavaksiner i utvikling, og fra USA melder nyhetsbyrået Associated Press at de første kliniske forsøkene på mennesker settes i gang i dag.

Per i dag finnes det ingen effektive medisiner eller virksomme vaksiner mot corona-viruset.

Selv om de første forsøkene starter nå, vil det ta lang tid før eventuelt effektive vaksiner når folk flest. Vanligvis bruker legemiddelfirmaene mange år på å sikre at vaksiner er trygge i bruk, men i kriser som den vi nå opplever med corona-viruset, kan det gå raskere.

Norsk initiativ

GAVI anslår at de første corona-vaksinene kan være klarert for bruk på mennesker i løpet av tolv til atten måneder.

Blant de fremste i kappløpet om å få vaksinene ferdige, står organisasjonen Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI, med hovedkontor i Marcus Thranesgate i Oslo.

CEPI ble stiftet så seint som i 2017. Norge var en av initiativtakerne og er per i dag den største sponsoren av dette globale initiativet. Norges motivasjon for å sponse dette med en milliard kroner, var å sikre den globale beredskapen mot pandemier som corona-viruset.

Det var erfaringene fra ebola-utbruddet som var startskuddet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Verdenssamfunnet reagerte for sent, og utbruddet fikk katastrofale konsekvenser. Samtidig så vi at tett samarbeid med internasjonale aktører ga oss mulighet til å prøve ut en ny vaksine rekordraskt under selve utbruddet. Det er en modell CEPI-initiativet bygger videre på, sa statsminister Erna Solberg i en pressemelding fra regjeringen da.

Mangler store penger

På de tre årene som har gått, har CEPI jobbet hardt med å utvikle vaksiner mot seks sykdommer. Det er arbeidet med disse vaksinene som gjør at CEPI ser for seg at en effektiv corona-vaksine kan se dagens lys på det åpne markedet i løpet av 2021.

- Man ser for seg at man kan ta en allerede utprøvd vaksine, som man vet er sikker og effektiv, og raskt isolere den nye sykdommen slik at man kan tilpasse en eksisterende vaksine til en ny sykdom. Da kan man hoppe over mange skritt i utviklingen og spare dyrebar tid, sier nordisk kommunikasjonssjef i CEPI, Bjørg Dystvold Nilsson, i et intervu med bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien.

Ifølge en nyhetsartikkel på CEPIs egne nettsider, mangler de nå formidable to milliarder dollar, eller nærmere tjue milliarder norske kroner med dagens kurs, på å ha nok penger til å utvikle en effektiv vaksine.

Tar tid

Det norske forskningsrådet har øremerket tretti millioner kroner til vaksineforskning på corona, men dette er ifølge CEPI ikke i nærheten av å dekke behovet.

Målet deres er å ha minst tre vaksinekandidater klare til offentlig godkjenning så raskt som mulig.

- Den største utfordringen er jo at dette tar tid, det er mange steder det kan gå galt og man vet ikke om vaksinekandidatene man jobber med noen gang vil føre frem til en effektiv vaksine. Det også derfor vi jobber parallelt med mange kandidater, det øker sjansen for å lykkes, sier Nilsson i CEPI.

Hele Norges coronakart