Tester atomvåpen 75 mil fra Norge

I hemmelighet tester russiske militære atomvåpen i Novaja Semlja 75 mil fra norskegrensa. Bare i forrige måned gjennomførte de sju atomtester. I går tok UD sprengningene opp med Russlands utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen vil si sikkert om testene representerer noen stor fare for Norge. Men Bellonas russlandekspert Thomas Nielsen er ikke i tvil.

- Siden de gjennomføres i så øde trakter er de neppe ufarlige, sier Nielsen til Aftonbladet.

Han har selv vært i området for å skaffe seg et bilde av situasjonen, men han tror ikke på russernes forklaring om at testene gjennomføres for å sjekke om de lagrede atomvåpnene fungerer.

- Vi mistenker at de er i ferd med å utvikle en ny generasjon atomvåpen. En type små taktiske våpen, sier Nielsen.

I går tok statssekretær i UD Jarle Skjørestad opp atomsprengningene opp med Russlands utenriksminister.

Ingen atomfare

Bellona-medarbeideren tror ikke at prøvene representerer en stor kjernefysisk fare. Men han er kritisk til russernes håndtering av saken.

- Hvis alt går bra er det ingen fare, men hadde testene vært ufarlige kunne de like gjerne skjedd i laboratorier nær Moskva, mener han. Nielsen mener problemet først og fremst er moralsk og militærpolitisk spørsmål.

- Siden slutten av den kalde krigen har vi hatt en nedtrapping av atomstyrkene i dette området. Men dette betyr definitivt at man øker den militære spenningen i nord, tror Nielsen.