Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tester malariamedisin mot corona

Norske pasienter som blir innlagt med covid-19 skal delta i internasjonal studie.

TEST: Professor Pål Aukrust fortalte under en pressekonferanse fredag om planene om å teste allerede eksisterende malaria- og ebolamedisin, på pasienter som er smittet av coronaviruset. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TEST: Professor Pål Aukrust fortalte under en pressekonferanse fredag om planene om å teste allerede eksisterende malaria- og ebolamedisin, på pasienter som er smittet av coronaviruset. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Norge vil nå teste malariamedisin mot covid-19, sier Oslo universitetssykehus under en pressekonferanse.

- Det er en del potensielle medikamenter som vi har sett lovende resultater på, sier Pål Aukrust, professor ved Institutt for indremedisinsk forskning ved Universitetet i Oslo og overlege ved Seksjon for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus under en pressekonferanse.

WHO-studie

Han viser til den omtalte malariamedisinen, Hydroxychloroquin, som skal gjøres tilgjengelig i USA, «har et eget middel som kan hemme motoren i viruset».

- I USA sier Donald Trump at vi må dele ut til hele USA. Men det blir feil hvis vi deler ut feil medisin. Vi kan ikke basere behandlingen på rykter, men på vitenskapelige undersøkelser, sier Aukrust.

Han sier at det etisk riktige er å komme i gang med studien, og at man da i Norge starter med den såkalte malariamedisinen.

Norge er nå derfor med i en WHO-studie, som skal kartlegge hvilke medisiner som eventuelt virker, og ikke virker, i kampen mot viruset.

- Det kommer sikkert coronaepidemier seinere også. Da må vi vite hva som hjalp i 2020, sier Aukrust.

Ebola-medisin mest lovende

Aukrust sier at malariamedisinen, og også en medisin mot ebola, Remdesivir, har vist lovende resultater i forsøk, men at man må finne ut om de virker «i det virkelige liv».

Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av Remdesivir.

- Remdesivir er det legemiddelet som virker mest lovende mot corona så langt, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til TV2.

NYE RETNINGSLINJER: FHI endrer nå på hvem som får teste seg for coronaviruset. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Anestesioverlege Nina Skei ved Sykehuset Levanger sier til NRK at studier viser at medisinen reduserer antall dager man er syk.

- Den gjør deg ikke helt frisk av covid-19, men den reduserer komplikasjoner av sykdommen samt tiden du er syk, sier hun til kanalen.

Norge blir testingen gjort på pasienter som er innlagt på sykehus med covid-19.

Kan få behandling

Professor Aukrust peker på at pasienter som blir innlagt på sykehus kan få mye støtte og behandling, selv om man ikke har noen medisiner man vet fungerer covid-19.

- Mange som blir innlagt blir dårlige på grunn av vanlige bakterier, og da kan de gis antibakteriell behandling. Noen får en svær betennelse, som vi har medikamenter vi kan prøve ut mot, sier Aukrust.

Trump sa torsdag at malariamedisinen vil bli gjort tilgjengelig «omtrent umiddelbart».

- Det kan ha enorm virkning. Muligens, sa Trump om medisinen som nå altså også skal prøves ut i Norge.

Hele Norges coronakart