Tester ny aidsvaksine

Amerikanske forskere står overfor et gjennombrudd i aidsforskningen: nå har de fått tillatelse til å prøve verdens første aidsvaksine på mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

The Food and Drug Administration i USA har gitt forskere tillatelse til å gjennomføre de siste testene av verdens første aidsvaksine på mennesker. Den tredje og siste fasen skal gjennomføres på amerikanske og asiatiske forsøkspersoner.

Asiatiske junkier

Vaksinen som kalles Aidsvax, skal testes på 5000 frivillige amerikanere som i utgangspunktet er HIV-negative, men som utsetter seg for smitte. I tillegg skal 2500 thailandske sprøytenarkomane delta i prøveprosjektet. Forskerne har jobbet med vaksinen siden tidlig på 90-tallet. Menneskeforsøkene starter til høsten, og vil vare i tre år.

Motbør

Ifølge fagtidsskriftet British Medical Journal er vaksinen basert på et spesielt protein som har vist seg effektivt i kampen mot den dødelige sykdommen. Proteinet bidrar til å danne antistoffer som hindrer nedbrytingen av T-cellene. Selv om resultatene så langt er positive er flere forskere skeptiske til en vaksine basert på det såkalte gp120-proteinet. Dannelse av antistoffer er ingen garanti for at vaksinen vil hindre at folk blir HIV-smittet hevder de.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer