Tester ny aidsvaksine

Amerikanske forskere står overfor et gjennombrudd i aidsforskningen: nå har de fått tillatelse til å prøve verdens første aidsvaksine på mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Food and Drug Administration i USA har gitt forskere tillatelse til å gjennomføre de siste testene av verdens første aidsvaksine på mennesker. Den tredje og siste fasen skal gjennomføres på amerikanske og asiatiske forsøkspersoner.

Asiatiske junkier

Vaksinen som kalles Aidsvax, skal testes på 5000 frivillige amerikanere som i utgangspunktet er HIV-negative, men som utsetter seg for smitte. I tillegg skal 2500 thailandske sprøytenarkomane delta i prøveprosjektet. Forskerne har jobbet med vaksinen siden tidlig på 90-tallet. Menneskeforsøkene starter til høsten, og vil vare i tre år.

Motbør

Ifølge fagtidsskriftet British Medical Journal er vaksinen basert på et spesielt protein som har vist seg effektivt i kampen mot den dødelige sykdommen. Proteinet bidrar til å danne antistoffer som hindrer nedbrytingen av T-cellene. Selv om resultatene så langt er positive er flere forskere skeptiske til en vaksine basert på det såkalte gp120-proteinet. Dannelse av antistoffer er ingen garanti for at vaksinen vil hindre at folk blir HIV-smittet hevder de.

- Folk må prøve hva de vil, men det er urealistisk å vente seg resultater, sier Dr. David Baltimore i den amerikanske forskerkomiteen for aids.

Vaksinen skal eventuelt produseres av VaxGen, et underselskap av medisingiganten Genentech. Aidsvax er bare en av rundt 40 vaksiner som for tiden er under utprøving. Enkelte av disse, særlig de DNA-baserte har også vist seg svært effektive. Men det er kun Aidsvax som har fått tillatelse til å starte forsøk på mennesker.