Coronaviruset i Sverige

- Tester seg for å feste

Smittevernleger i Stockholm og Sörmland slår alarm.

FEST: Smittevernleger slår alarm om at friske, hovedsaklig unge mennesker belaster testkapasiteten for å dra på fest. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB
FEST: Smittevernleger slår alarm om at friske, hovedsaklig unge mennesker belaster testkapasiteten for å dra på fest. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Fredag ble det registrert rekordhøye 5990 coronatilfeller i Sverige. Totalt er landet er dermed oppe i 177 355 smittede og 6164 døde, viser tall fra Folkhälsomyndigheten. Statistikken fra Folkhälsomyndigheten viser også at aldersgruppen med flest smittede er 20-29 år.

Samtidig som myndighetene krever at folk ikke samles i store grupper, melder smittevernleger i Sörmland og Stockholm at friske personer tester seg for covid-19 for å kunne dra på fest, skriver Expressen.

I PODCAST: Barack Obama slakter Sveriges coronahåndtering i en podcasten ‹‹Pod save America››. Lyd: ‹‹Pod save America›› Vis mer

Unødvendig belastning

- Det er først og fremst via annenhåndskilder at vi har fått greie på dette. Som jeg har forstått det, er det hovedsakelig yngre mennesker som har testet seg for fester, men også eldre personer, sier Signar Mäkitalo, smittevernlege i Södermanland, til avisa.

Han understreker at alle unødvendige tester innebærer en unødvendig belastning. Maria Rotzén Östlund, assisterende smittevernlege i Stockholm, forteller at de også har fått signaler om at dette forekommer.

- Vi vet ikke hvor stort problemet er.

Hun understreker at et negativt testresultat kan gi falsk trygghet.

Kunnskapsminister Anna Ekström reagerer sterkt på informasjonen og sier til avisa at dette er ei tid for ansvar, ikke fest.

- Det gjelder også de unge. Verken dere eller deres nære er udødelige. Vi er midt i en pandemi og alle må ta ansvar.

- Å teste seg bare for å kunne gå på fest er uansvarlig og tar ressurser fra dem som behøver det, skriver sosialminister Lena Hallengren på Twitter.

Stort trykk

Torsdag skrev Expressen at i Stockholm kommune er trykket på coronatestingen så høyt at mange med symptomer har problemer med å få testet seg. Også da kunne avisa melde at helsesentre i Södertälje har merket at mange friske personer vil teste seg, nettopp for å kunne gå på fest uten å smitte andre.

- Det belaster helsevesenet, sa kommunens sikkerhetssjef, Anna Flink, til Expressen.

Etter at smitten hadde økt drastisk på få dager, møtte statsminister Stefan Löfven pressen sammen med sosialminister Hallgren onsdag denne uka.

- Dette risikerer å bli nattsvart, sa Löfven.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

Skjenkestopp

Statsministeren mener at altfor mange svensker har begynt å slappe av og maner folk til å følge anbefalingene fra myndighetene.

- Dessverre ser det ut til at vi går mot mørkere tider når det gjelder smittespredningen. Alle kurver går feil vei, sa han og advarte om at situasjonen kan bli som i våres.

Begge understreket alvoret i en situasjon der intensivavdelingene på sykehusene igjen begynner å fylles opp av covid-19-pasienter, og testkapasiteten i flere fylker er sprengt.

Under pressekonferansen ble det kjent at landet innfører skjenkestopp fra klokka 22 neste fredag. Det er første gang Sverige innfører et forbud mot alkoholsalg under pandemien, og regjeringen vurderer flere tiltak fortløpende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer