Tester ut bilkjøring i alkohol- og pillerus

Tjue unge menn skal kjøre med opptil 1 promille.

INGEN KVINNER: Forsøkspersonene skal være unge menn. Kvinner får ikke delta av frykt at de kan være gravide uten å vidte det, og at det dermed kan oppstå fare for fosterskader. Foto: SCANPIX/REUTERS
INGEN KVINNER: Forsøkspersonene skal være unge menn. Kvinner får ikke delta av frykt at de kan være gravide uten å vidte det, og at det dermed kan oppstå fare for fosterskader. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ruskjøring etter inntak av alkohol, sovemidler og angstdempende og smertestillende legemidler skal foregå i løpet av høsten i et forskningsprosjekt i regi av SINTEF.

Samferdselsdepartementet har med hjemmel i veitrafikkloven gitt tillatelse til ruskjøringen, som skal foregå med strenge sikkerhetstiltak på en lukket bane i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag.

Forsøkene gjennomføres for å teste ulike rusmidlers virkning på kjøreprestasjoner, og utvikle metoder og utstyr som gjør det mulig å foreta slike tester i en kjøresimulator.

- Hensikten er å komme fram til tiltak som kan redusere trafikkskader, sier prosjektleder Gunnar D. Jenssen i SINTEF Teknologi og samfunn - Transportforskning til NTB.

Han mener resultatene blant annet vil få betydning for merking av legemidler, og at de kan få innvirkning på rettspraksis i forbindelse med ruskjøring.

Prosjektet gjennomføres fram til 2012 med økonomisk støtte fra Norges forskningsråd, og i samarbeid med St. Olavs hospital og Nasjonalt folkehelseinstitutt.

20 unge menn

Gunnar D. Jenssen opplyser at forsøkene på Lånkebanen i Stjørdal skal gjennomføres med 20 menn i alderen 25-35 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer