Tester ventilasjon

Sintef tester ventilasjonsanlegg i forbindelse med Scandinavian Star-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To hemmelige tester av ventilasjonssystemet på «Scandinavian Star» kan bli avgjørende for granskingen av ulykken. Riksadvokaten i Danmark har stanset granskingen i påvente av de hemmelige testene, skriver TV 2 Nettavisen.

Testene Riksadvokaten venter på dreier, seg om strømningsforholdene ved bruk av ventilasjonsanlegget. Dette undersøkes på en ferje som er svært lik «Scandinavian Star». Navnet på skipet som benyttes holdes hemmelig. Om to uker skal det sannsynligvis gjennomføres ytterligere en test. Det er en liten gruppe etterlatte som står bak de nye testene. Eksperter ved Norges Branntekniske Laboratorium, SINTEF, i Trondheim, bidrar til de hemmelige testene som skal simulere ventilasjonsforholdene på ferjen, opplyser lederen for støttegruppen for pårørende etter ulykken, Jan Harsem, til NTB.

- Vi synes det er veldig bra at SINTEF stiller sin kompetanse til rådighet, sier Harsem.

Realist

158 mennesker omkom i brannen på «Scandinavian Star» i april 1990. Pårørende og overlevende etter den tragiske brannen har forsøkt å få saken gjenopptatt flere ganger.

I september 2002 sendte Harsem og støttegruppen en anmodning på bakgrunn av uklare eierforhold rundt ferjen. Støttegruppen mener ferjen var eid av andre enn Kommandittselskapet Scandinavian Star, slik det framgikk under rettsprosessene i 1992 og 1993. I vår kom konklusjonen fra det danske toll- og skattedirektoratet. Konklusjonen var at det ikke var grunnlag for mistanke om straffbare skattemessige forhold.

- Denne undersøkelsen er en del av grunnlaget Riksadvokaten skal fatte sin beslutning på, påpeker Harsem. Han er derfor realistisk med hensyn til om saken blir gjenopptatt.

- Jeg håper saken blir gjenopptatt, men er realist. Uansett håper jeg at Riksadvokaten ikke bare gir et nei eller ja, men at vi får en begrunnelse, sier Harsem. Dersom Riksadvokaten mener det har foregått en straffbar handling som er foreldet, vil Harsem vite det.

- Det er viktig at den uretten som ble begått blir synliggjort, sier han.

Uklarhet

Det var etter anmodningen fra støttegruppen at den danske Riksadvokaten satte i gang undersøkelser av skattemessige og andre økonomiske forhold rundt Scandinavian Star-ulykken.

Riksadvokaten vil nå avvente de nye testene. Resultatet kan bli avgjørende for avgjørelsen om saken skal gjenopptas av norsk og dansk politi.

- Det er positivt. Det er bedre at avgjørelsen er grundig og at så mange momenter som mulig er med, mener Harsem.

(NTB)

DØDSFELLE: Scandinavian Star ble en dødsfelle for passasjerene da brannen brøt ut. Enda er årsaken ikke endelig klarlagt.