Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Testes med løgndetektor

Drapsdømte Gamal Hoseins advokat John Christian Elden sier det skal gjennomføres en løgndetektortest av Hosein før ankesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To eksperter på løgndetektortesting er stevnet som vitner i saken.

Ankesaken mot drapsdømte Gamal Hosein starter 22. september. Ifølge Hoseins advokat, John Christian Elden, kan professor ved NTNU i Trondheim, Sven Svebak utføre en slik løgndetektortest. Han er en av få i Norden som er spesialist på feltet.

Aktor avviser

I 1996 sa Høyesterett nei til bruk av slike tester som bevis i straffesaker. Nå må lagmannsretten ta stilling til om denne avgjørelsen står ved lag. Elden peker på at Oslo tingrett har tillatt en slik test ved ett tilfelle etter 1996.

Aktor i saken, politiadvokat Jon Harald Borgen, avviser at muligheten for å bruke løgndetektortest som bevis under ankesaken, er til stede.

- Per i dag er det avklart at det ikke er lov å fremlegge en slik test som bevis i retten. Lagmannsretten gir ikke rom for dette, sier han til Telemarksavisa.

De to som er stevnet som vitner, er Sven Svebakk, samt et vitne fra USA. Disse skal forklare retten hva løgndetektortesting er, og hvilken troverdighet de tillegges i utlandet.

Mediefinansiering

Tidligere har det kommet fram at flere medier, med Telemarksavisa i spissen, ønsker å finansiere en løgndetektortest. Elden sier mediene ikke har fått betale noe ennå, men han avviser ikke at det kan bli en mulighet.

- Vi mangler jo finansiering. Vi kommer tilbake til dette senere, sier han.

Elden sier til NTB at Gamal Hosein allerede under sitt første møte med Elden tok opp dette med løgndetektortest for å renvaske seg.

- Nå sitter han ikke lenger i varetekt. Dermed blir det lettere å gjennomføre testen, sier Elden.

Gamal Hosein ble i Skien og Porsgrunn tingrett i juni i fjor dømt til 10 års fengsel for forsettlig drap på sin kone, Gry Hosein.

TESTES MED LØGNDETEKTOR: Gamal Hosein skal ifølge advokat John Christian Elden teste med løgndetektor. Ankesaken mot Hosein starter 22. september. Foto: SCANPIX