Testet atomrakett

Pakistan har avfyrt en kortgående atomrakett søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bakkeraketten hadde en rekkevidde på 200 kilometer og kan ta med seg atom og andre typer stridshoder.

- Testen var velykket, opplyser en talsmann for Pakistans millitærvesen, ifølge Reuters.

Rakettvåpenet er det nyeste innenfor Pakistans atomutvikling. Den avfyrte raketten er en potensiell atomrakett og hadde ikke det dødelige stoffet med seg i testen.

Orienterte naboland

Nabolandene, inkludert erkerivalen India, var informert om atomvåpentesten på forhånd. Det har ikke framkommet opplysninger om hvor i landet testen forgikk, ifølge AP.

Pakistan og India har inngått en avtale om å informere hverandre om sine planlagte rakettvåpentester. De to landene har kjempet tre kriger siden de vant uavhengighet fra britisk styre i 1947 og var på randen av en fjerde krig i 2002. Begge landene har jevnlig testet raketter til tross for advarsler fra verdenssamfunnet.

På besøk hos alliert

Avviklingen av prøveoppskytningen søndag skjedde mens Pakistans president Pervez Musharraf besøkte Kina. Landet er Pakistans fremste allierte, og Islamabads største våpenleverandør.

Testet atomrakett

Da Pakistan testet sin første atomrakett i august i fjor kalte presidenten det «et steg nærmere en balanse i regionen». I en erklæring søndag sier statsministeren at han har gratulert forskerne bak raketten for en «enestående prestasjon».

<B>UTE AV LANDET:</B> Pakistans president Pervez Musharraf var ute av landet da prøvesprengningen ble foretatt. Han er på besøk Pakistans hovedallierte Kina.
DØDELIG:</B> Slik ser et atomvåpenhode til en rakett ut. Denne er fra Russland.