Testet biologiske våpen i San Francisco-tåka

San Francisco ble gjenstand for ett av 239 simulerte biologiske angrep amerikanske myndigheter gjennomførte mot egen befolkning.

SKJULT I TÅKA: Tåka som stadig driver inn over San Francisco og Golden Gate-brua er et velkjent værfenomen. I 1950 brukte amerikanske mydnigheter tåka til å spre to antatt harmløse bakterier i en test av biologiske våpen. Eksperimentet førte antakelig til ti sykehusinnleggelser og ett dødsfall. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
SKJULT I TÅKA: Tåka som stadig driver inn over San Francisco og Golden Gate-brua er et velkjent værfenomen. I 1950 brukte amerikanske mydnigheter tåka til å spre to antatt harmløse bakterier i en test av biologiske våpen. Eksperimentet førte antakelig til ti sykehusinnleggelser og ett dødsfall. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seint i september 1950 spylte et marinefartøy som lå ved USAs stillehavskyst to bakterietyper, Serratia marcescens og bacillus globigii, inn i San-Francisco-tåka.

Eksperimentet, som gikk under navnet «Operation Sea Spray», var blant de første forsøkene på simulert biologisk krigføring amerikanske myndigheter utførte, med sin egen befolkning som uvitende forsøkskaniner.

Operasjonen var så vellykket at man antar at nesten alle San Franciscos da 800.000 innbyggere pustet inn tusenvis av bakteriepartikler hvert minutt i løpet av timene den infiserte tåka lå over byen.

«Det ble bemerket at et vellykket biologisk angrep på dette området kan gjennomføres fra havet, og at effektive doser kan spres over relativt store områder», konkluderte man i en senere deklassifisert militærrapport, sitert i Wall Street Journal.

Død rørlegger Blant innbyggerne som pustet inn San-Francisco-tåka den septemberdagen i 1950, var den 75 år gamle rørleggeren Edward Nevin.

Han var på bedringens vei etter en prostataoperasjon, da han ble rammet av en alvorlig urinveisinfeksjon. Bakterien som rammet ham, Serratia marcescens, var sjelden i California, og sykehuset hadde aldri tidligere behandlet noen for en infeksjon av denne bakterien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer