Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Testet biologiske våpen i San Francisco-tåka

San Francisco ble gjenstand for ett av 239 simulerte biologiske angrep amerikanske myndigheter gjennomførte mot egen befolkning.

SKJULT I TÅKA: Tåka som stadig driver inn over San Francisco og Golden Gate-brua er et velkjent værfenomen. I 1950 brukte amerikanske mydnigheter tåka til å spre to antatt harmløse bakterier i en test av biologiske våpen. Eksperimentet førte antakelig til ti sykehusinnleggelser og ett dødsfall. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
SKJULT I TÅKA: Tåka som stadig driver inn over San Francisco og Golden Gate-brua er et velkjent værfenomen. I 1950 brukte amerikanske mydnigheter tåka til å spre to antatt harmløse bakterier i en test av biologiske våpen. Eksperimentet førte antakelig til ti sykehusinnleggelser og ett dødsfall. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i september 1950 spylte et marinefartøy som lå ved USAs stillehavskyst to bakterietyper, Serratia marcescens og bacillus globigii, inn i San-Francisco-tåka.

Eksperimentet, som gikk under navnet «Operation Sea Spray», var blant de første forsøkene på simulert biologisk krigføring amerikanske myndigheter utførte, med sin egen befolkning som uvitende forsøkskaniner.

Operasjonen var så vellykket at man antar at nesten alle San Franciscos da 800.000 innbyggere pustet inn tusenvis av bakteriepartikler hvert minutt i løpet av timene den infiserte tåka lå over byen.

«Det ble bemerket at et vellykket biologisk angrep på dette området kan gjennomføres fra havet, og at effektive doser kan spres over relativt store områder», konkluderte man i en senere deklassifisert militærrapport, sitert i Wall Street Journal.

Død rørlegger Blant innbyggerne som pustet inn San-Francisco-tåka den septemberdagen i 1950, var den 75 år gamle rørleggeren Edward Nevin.

Han var på bedringens vei etter en prostataoperasjon, da han ble rammet av en alvorlig urinveisinfeksjon. Bakterien som rammet ham, Serratia marcescens, var sjelden i California, og sykehuset hadde aldri tidligere behandlet noen for en infeksjon av denne bakterien.

Infeksjonen spredte seg til hjertet, og Nevin døde tre uke seinere.

Ytterligere ti pasienter infisert av bakterien oppsøkte Stanford-sykehuset i løpet av de neste månedene, alle med alvorlig urinveisinfeksjon. De ble alle friske igjen. Det ble også observert høyere forekomst av influensa etter bakterieeksperimentet.

Den da topphemmelige operasjonen ble først avdekket i 1977, da hæren selv lettet på sløret under en høring i en av senatets underkomiteer. Deres standpunkt var at bakterieinfeksjonene ved Stanford sykehuset kort tid etter testen var en tilfeldighet, og ikke hadde noe med våpentesten å gjøre.

Jesu blod Serratia marcescens er ingen uvanlig bakterie, den trives i varmt og fuktig miljø, og forårsaker blant annet urinveisinfeksjon.

Store bakteriekolonier har en karakteristisk rød farge, og vokser blant annet godt på brød. Det spekuleres i at denne røde pigmenteringen på brød kan være opphavet til den religiøse forestillingen om at brød er kristi legeme. Rødfarge, tolket som blod, som  «mirakuløst» oppsto på brød var opphavet til innstiftingen av den katolske høytiden Kristi legemsfest.

For de amerikanske militære var bakterien ideell for San Francisco-eksperimentet. I tillegg til at den sterke fargen ville kunne gjøre den lettere å spore, var den antatt harmløs.

Først i 2005 slo de amerikanske mattilsynet fast at eksponering for bakterien «kan føre til alvorlig livstruende sykdom hos pasienter med redusert immunforsvar», skriver Business Insider.

Rask spredning I høringen i 1977 kom det også fram at det amerikanske militæret mellom 1949 og 1969 gjennomførte 239 tester av biologiske våpen i åpent amerikansk luftrom.

SJOKKRAPPORT: Det amerikanske programmet for biologisk krigføring var svært omfattende og topphemmelig. En senathøring og denne rapporten fra 1977 ga den første innsikten i programmet, som blant annet innebar simulerte biologiske angrep på amerikanske byer.
SJOKKRAPPORT: Det amerikanske programmet for biologisk krigføring var svært omfattende og topphemmelig. En senathøring og denne rapporten fra 1977 ga den første innsikten i programmet, som blant annet innebar simulerte biologiske angrep på amerikanske byer. Vis mer

Blant annet ble det testet antatt harmløse bakterier i Key West, Florida, Minnesota, Washington, Pennsylvania og i T-banesystemet i New York.

De fleste av testene hadde som oppgitt formål å teste sårbarheten ved biologiske angrep mot amerikanske byer og trafikknutepunkt, men kunnskapen hadde en like stor verdi for en eventuell offensiv biologisk krigføring.

Blant annet fant man ut at en bakteriekoloni som ble sluppet ut ved en busstasjon i Washington, der blant annet de landsdekkende Greyhound-bussene passerte, innen kort tid kunne spores til 39 av USAs 50 stater.

«Dirty business» Planleggingen av et biologisk våpenarsenal ble alvor allerede under 2. verdenskrig, går det fram i en rapport som ble
publisert etter høringen i 1977
.

Det var daværende president Franklin D. Roosevelt som igangsatte det biologiske våpenprogrammet,

29. april 1942 skrev USAs daværende krigsminister Henry Louis Stimson et memo om programmet til presidenten:

«Biologisk krigføring er, selvfølgelig, «dirty business», men vi må være forberedt. Og temaet må håndteres med stor diskresjon og stor grad av hemmelighold... spørsmålet er hvilket byrå dette skal igangsettes under».

BLODIG BRØD: Store bakteriekolonier av Serratia marcescens har en karakteristisk rød farge, og vokser blant annet godt på brød. Det spekuleres i at denne røde pigmenteringen på brød kan være opphavet til den religiøse forestillingen om at brød er kristi legeme. Foto: Wikicommons
BLODIG BRØD: Store bakteriekolonier av Serratia marcescens har en karakteristisk rød farge, og vokser blant annet godt på brød. Det spekuleres i at denne røde pigmenteringen på brød kan være opphavet til den religiøse forestillingen om at brød er kristi legeme. Foto: Wikicommons Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!