Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Testet biovåpen på sine egne

Det amerikanske forsvaret testet på 1960- og 70-tallet en rekke kjemiske og biologiske våpen på egne soldater, mange av dem helt uvitende om hva de var med på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pentagon innrømmer nå at det ble utført minst 50 forsøk med slike masseødeleggelsesvåpen, og at 5.842 amerikanske soldater deltok i forsøkene, skriver Associated Press.

Nedgraderte dokumenter viser at det amerikanske forsvaret testet dødelige nervegasser både i Alaska og på Hawaii, og at det også ble forsket på bruk av biologiske våpen fra ubåter.

Dødelige bakterier

Pentagon døpte forsøkene «Prosjekt 112» og «Prosjekt SHAD». Inntil nylig ble det antatt at man bare simulerte bruk av farlige våpen, men den amerikanske forsvarsledelsen innrømmer nå at det ble brukt virkelige masseødeleggelsesvåpen under forsøkene.

I et forsøk som gikk under kodenavnet «Blue Tango» i 1968, spredte det amerikanske forsvaret to typer bakterier over regnskogen på Hawaii, for å se hvor lenge de ville overleve og utgjøre en fare. Blant bakteriene som ble spredt var den dødelige E.coli, også kjent som hamburgerbakterien.

Spredt fra ubåter

I operasjon «Folded Arrow» samme år ble en annen dødelig bakterie spredt fra ubåter utenfor kysten på Hawaii, både mot land og mot flere båter i området.

Det amerikanske forsvaret utførte også lignende forsøk i Panama, Canada og Storbritannia, samt om bord i skip i Nordatlanteren og Stillehavet.

Også i de amerikanske delstatene Maryland, Utah, Georgia, Alaska og Florida ble det eksperimentert med de dødelige våpnene.

260 amerikanske veteraner mener de ble påført skader og sykdommer som følge av forsøkene, men dette avviser Pentagon som hevder forsøkene ble utført under betryggende forhold.

- Ingen led skade

- Ingen av testene ble utført for å undersøke hvordan mennesker reagerte på kjemiske eller biologiske våpen, sier Michael Kilpatrick i Pentagons helsedirektorat.

Han har ledet en tre år lang gransking der konklusjonen er at ingen led skade som følge av forsøkene.

Flere amerikanske kongressrepresentanter har likevel reagert sterkt på opplysningene om de hemmelige forsøkene, og ber forsvarsminister Donald Rumsfeld sørge for at alle fakta blir lagt fram.

- Veteraner som kan ha blitt rammet under disse testene fortjener å få alle fakta på bordet. Forsvarsdepartementets beslutning om ikke å granske dette videre fratar dem denne muligheten, sier demokraten Mike Thompson til AP.

(NTB)