Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Testet i åtte timer

TRONDHEIM (Dagbladet): Etter lange intervjuer og omfattende testing trodde Arne Kristian Gansmo (36) at direktørjobben var hans. Sjokket var stort da han fikk vite at jobben han søkte ble besatt av konsulenten som intervjuet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige Selskapet for industrivekst (SIVA) var så imponert over konsulenten fra Mercuri Urval at de tilbød henne jobb etter at hun hadde avsluttet oppdraget. I tillegg hentet de inn en høyt profilert politiker, som begynner i 75% stilling i november. Gansmo og en annen kandidat, som hadde fått vite at de lå godt an, fikk ny beskjed om at de ikke nådde opp likevel.

Ifølge kilder i konsulentbransjen Dagbladet har vært i kontakt med, er det ikke direkte uvanlig at konsulenter får jobb i et firma de tidligere har utført oppdrag for .

- Jobben konsulenten fikk, er etter mitt syn den samme jobben jeg søkte. Det ser ut til at hun og den tidligere politikeren begge ble ansatt for å fylle stillingen, sier Gansmo, som er journalist i NRK og hovedfagsstudent i sosiologi.

Sårbar situasjon

Etter det første intervjuet ble han kalt inn til tre timers testing av personlighet og intelligens. I tillegg måtte han oppgi opplysninger om blant annet foreldre og søskens yrkesbakgrunn.

- Begge mine foreldre er uføretrygdet. Jeg følte det ubekvemt å svare på disse spørsmålene, som jeg heller ikke anså som relevante. Men i en slik situasjon er man sårbar og villig til å svare på nesten hva som helst, sier Gansmo. I neste omgang gikk han gjennom testresultatene sammen med konsulenten fra Mercuri Urval.

- Denne samtalen varte i tre timer og jeg følte at vi fikk god kontakt. Jeg var innstilt på å være ekstremt ærlig, og jeg fortalte henne faktisk ting jeg ikke har snakket med noen andre om. Jeg hadde tillit til at hun ville sørge for at SIVA fikk et helhetlig bilde av meg, forteller Gansmo.

Som springbrett

Da han fikk vite at SIVA hadde ansatt konsulenten, reagerte han sterkt.

- Jeg hadde utlevert meg selv for å få denne jobben, og jeg kom også med ideer og innspill i forhold til stillingen som konsulenten kan ta med seg inn i sin nye jobb, sier Arne Kristian Gansmo, og understreker betydningen av full tillit mellom kandidat og konsulent.

- Jeg utelukker ikke at konsulentbransjen kan være et springbrett for å få de mest spennende og best betalte jobbene. På den måten kan konsulenten være en potensiell konkurrent, og ikke en objektiv intervjuer.

- Ikke uetisk

Administrerende direktør i SIVA, Harald Kjelstad, opplyser at den opprinnelige stillingen ble omgjort til to nye stillinger på grunn av endrede behov i selskapet, der konsulenten i Mercuri Urval fikk den ene.

Han hevder at stillingen konsulenten fikk, ikke er den samme som Gansmo søkte, men innrømmer at visse ansvarsområder i den opprinnelige jobben også er en del av den tidligere konsulentens nye jobb.

- Vi løste henne fra oppdraget med en gang hun hadde levert innstillingen. Deretter fikk hun tilbud om den nye direktørstillingen. Vi så ikke noe uetisk ved dette, sier Kjelstad.