Testet ny ebola-vaksine på fire aper - ingen av apene ble smittet

Men dessverre gikk ikke alt etter planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av verdens fremste forskningssentre innenfor medisin, NIH, publiserte i går nye resultater knyttet til det som muligens skal være en vaksine mot ebola-viruset.

Denne vaksinen ble testet på fire aper, som ble utsatt for ebola-viruset fem uker etter injeksjon. Og ingen av apene i NIH-testen ble smittet.

Dessverre var ikke alt bare fryd og gammen med denne vaksinen. Fordi: effekten denne vaksinen ga, varer ikke evig. Ti måneder etter første test, ble apene injisert på nytt med ebola-viruset, og da ble to av apene smittet.

- Delvis beskyttelse er bedre enn ingen, forteller Doktor Anthony Fauci, direktør i det nasjonale instituttet for allergi og infeksjonssykdommer i USA, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Direktøren forteller naturligvis at det langsiktige målet er at denne vaksinene skal ha en virkning som varer livet ut, og at dette skal prøves på mennesker om relativt kort tid.

Flere alternative vaksiner Parallelt med disse testene, gjøres det flere forsøk på å produsere en vaksine som kan virke mot sykdommen som til nå har tatt livet av over 2000 mennesker bare siden viruset blusset opp igjen i deler av Vest-Afrika i begynnelsen av juni.

I går fortalte USAs president Barack Obama at utbruddet kan bli enda verre om USA og det internasjonale samfunnet ikke handler.

WHO mener to vaksiner produsert av selskapene GlaxoSmithKline og NewLink Genetics ser lovende ut. Begge skal testes ytterligere i løpet av høsten.

- Hvis det blir bevist at de er trygge, kan en vaksine være klar i november 2014 for prioritert vaksinasjon av helsepersonell, heter det i en uttalelse fra WHO.

Uttalelsen kommer etter et to dagers krisemøte i Genève holdt i forrige uke, der ebolasituasjonen var tema.

Medisinen ZMapp, som fortsatt er på forsøksstadiet, er blitt gitt til om lag ti helsearbeidere fra USA, Europa og Afrika. Tre av disse er blitt friske, og det er så langt uklart om medisinen har effekt. Uansett vil det trolig gå en stund før det kan produseres betydelige mengder av ZMapp.

Legemiddelfirma verden over jobber på spreng for å utvikle en vaksine eller en medisin mot det svært dødelige ebola-viruset.

SLIK KAN SYKE BEHANDLES:

ZMapp - Det er fremstilt gjennom genteknologi, og tilfører kroppen antistoffer som bidrar til at kroppens forsvarssystem mer effektivt angriper viruset, forklarer Madsen
• Produsert av amerikanske Mapp Biopharmceutical.
• Har tidligere kun har blitt testet på aper.
• Bare noen få doser var tilgjengelige, og forsyningene er nå tomme.
• Det kan ta måneder å produsere nye medikamenter. 
• Medisinen er utviklet fra genmodifiserte tobakksplanter.
• Av de seks personene man med sikkerhet vet at har blitt behandlet med ZMapp, har to overlevd. To er døde og status for de siste to er uavklart, skriver Telegraph.

TKM-Ebola - Vi vet foreløpig ikke hvordan den vil fungere mot ebola. Utprøvingen ble stanset på grunn av bivirkninger, men nå har selskapet fått lov å fortsette produksjonen, sier Madsen.
• Produsert av det canadiske farmasiselskapet Tekmira.
• Består av små biter av RNA, som forstyrrer strukturene ebola-viruset trenger for å formere seg.
- Den er kunstig framstilt, og derav antakelig lettere å produsere enn ZMapp, tror Madsen i Legemiddelverket.

Antivirale medisiner - Dette er medikamenter som brukes mot andre virus, eksempelvis herpes eller hiv. Det er blitt foreslått at noen også kan hjelpe mot ebola, forklarer Madsen.
• Selskapet BioCryst arbeider med å utvikle et antiviralt legemiddel for å behandle ebola-viruset. Det er ventet at første fase av testingen skal starte seinere i år, skriver Telegraph.
• Ifølge avisa reduserer antivirale medisiner mengden virus, og kan med det gjøre en gjøre en ebola-syk person mindre smittsom, samt forkorte tida man er syk.
• Et japansk firma har produsert antivirale medikamenter godkjent til bruk i behandling av influensa, som flere tror kan være nyttig også mot ebola.
• Selskapet har tilbudt WHO 20 000 doser av medikamentet, som er kjent under navnet Avigan.

Annen behandling • Støttende behandling:
- Det vil si intensivbehandling inntil kroppen selv klarer å ufarliggjøre viruset, opplyser Madsen.
• Blodoverføring fra en som har overlevd ebola:
- Om man overlever ebola, dannes det antistoffer i blodet. Disse antistoffene kan hjelpe andre som er syke, via blodoverføring, forklarer Madsen.

Vaksiner - Vaksiner skal gis før man blir syk. De har neppe effekt etter at man er smittet. Flere store legemiddelfirma arbeider nå med å utvikle vaksiner, sier Madsen.
• Det store engelske legemiddelfirmaet GSM starter nå opp kliniske tester av sin eksperimentelle ebola-vaksine. Den kan, ifølge Guardian, testes på mennesker allerede i september.
• Canadiske myndigheter har donert 1000 doser av den eksperimentelle vaksinen «VSV-EBOV», til WHO.
• Vaksinen har aldri tidligere blitt testet på mennesker, men den «har vist lovende resultater» i dyreforsøk, sier en talsmann ifølge Telegraph.
• Det nasjonale instituttet for allergi og infeksjonssykdommer i USA jobber med en vaksine. Forsøk er ventet å starte innen kort tid.
• Det nasjonale folkehelseinstituttet i USA samarbeider med det biofarmasøytiske selskapet Crucell om en vaksine.
• Thomas Jefferson-universitetet  utvikler en ebola-vaksine basert på rabies-vaksiner.
• Det amerikanske forsvarsdepartementet samarbeider med firmaet NEWLINK om en mulig ebola-vaksine.