Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Testet og godkjent to dager før katastrofen

Entreprenøren til Dagbladet. - Må etterforskes som drap, sier Latvias president om supermarked-kollapsen.

 SKREKKENS SUPERMARKED:  Søk etter omkomne eller skadde i matvareavdelingen lørdag i supermarkedet Maxima i Riga. 54 mennesker er så langt funnet døde etter at taket kollapset torsdag. Foto: Mindaugas Kulbis, AP/NTB Scanpix.
SKREKKENS SUPERMARKED: Søk etter omkomne eller skadde i matvareavdelingen lørdag i supermarkedet Maxima i Riga. 54 mennesker er så langt funnet døde etter at taket kollapset torsdag. Foto: Mindaugas Kulbis, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går var minst 54 mennesker bekreftet omkommet etter at taket på kjøpesentret Maxima i Latvias hovedstad raste sammen på torsdag. Antallet er ventet å stige.

Seint lørdag kveld var fortsatt 13 mennesker savnet.

- Dette må ses på som et drap på mange forsvarsløse mennesker, sier president Berzins til tv-kanalen LTV ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bare to dager før tragedien ble den to år gamle bygningen sjekket og funnet i orden av den byggtekniske kontrolløren CMConsulting på vegne av byggherren og entreprenørselskapet Re&Re, som bygde supermarkedet for to år siden.

Halvannet tonn pr. kvadrat Det var en såkalt toårs-kontroll som ble gjort tirsdag før det store latviske entreprenørselskapet kunne få klarsignal til neste byggetrinn - et lekeområde med plen.

Under inspeksjonen tålte taket 1,5 tonn vekt pr. kvadratmeter etter spesifikasjonen, ifølge Re&Res utviklings- og kommunikasjonsdirektør Marite Straume.

- Dermed satte våre folk i gang med arbeidet på taket. Det var ingen tunge maskiner der, alt ble gjort for hånd. Våre folk startet paradoksalt nok med å fjerne stein som var tyngre enn grasset som skulle legges. Dette er et paradoks midt opp i tragdien.

- Vi har ingen teknisk forklaring på hva som utløste dette. De siste to vintrene har det vært mye snø på taket, uten at det har skapt noen problemer, sier Straume til Dagbladet lørdag kveld.

Nye i Oslo Re&Re er en stor og anerkjent entreprenør i Latvia, som ikke har hatt noen alvorlige ulykker med sine bygg de 20 år de har drevet, ifølge Straume.

 KOLLAPSET:  Situasjonen og omgivelsene rundt Maxima supermarked, registrert gjennom vidvinkellinse lørdag. Det nesten flate, svakt hellende taket ble testet og godkjent sist tirsdag. Foto: Mindaugas Kulbis, AP/NTB Scanpix.
KOLLAPSET: Situasjonen og omgivelsene rundt Maxima supermarked, registrert gjennom vidvinkellinse lørdag. Det nesten flate, svakt hellende taket ble testet og godkjent sist tirsdag. Foto: Mindaugas Kulbis, AP/NTB Scanpix. Vis mer

I høst registrerte Re&Re en avdeling i Oslo med Straume som daglig leder.

- Jeg må få understreke at avdelingen i Norge ikke har noe med Maxima-ulykken å gjøre. Vår norske virksomhet har ikke kommet i gang ennå, sier Marite Straume, som på tross av navnet ikke har noen norsk familietilknytning.

Kraftig smell Hun har registrert vitneutsagn om en kraftig smell like før taket på Maxima kollapset torsdag.

- Det er ingen ting ved de tekniske undersøkelsene så langt som tyder på noen eksplosjon. Foreløpig er det ingen som har noen forklaring på hvorfor dette skjedde, sier Straume til Dagbladet.

Det sammenraste kjøpesenteret er eid av investorer i nabolandet Litauen. 

- Forbrytelse I dag ble det erklært tre dagers landesorg i Latvia. Presidenten ønsker nå hjelp fra internasjonale eksperter for å finne ut hva som skjedde.

- Etter en forbrytelse som dette kan ingen i  verden stole på stempel eller underskrifter på bygningspapirer. Normalt settes folk som undertegner på slike i varetektsfengsel, sier Berzins.

- Samme gamle historien Ifølge den svenske avisa Expressen er en av teoriene at raset skyldes oppføringen av en vinterhage på supermarkedets tak. Men spekulasjonene i Riga går høyt om byggefusk.

- Det er den samme gamle historien. Bygg billig og behold mellomlegget selv. Mens vanlige folk må betale den virkelige prisen, sier taxisjåføren Arsenjis Smirnovs til nyhetsbyrået AFP.

Sjekker 440 bygg Supermarkedet, som er drevet av Maxima-kjeden, ble bygget i 2011. Maxima opplyser at selskapet nå skal sjekke sikkerheten i de 140 andre kjøpesentrene i Latvia, og 300 butikker i Litauen og Estland.

- Hvis vårt selskap har gjort feil, så er vi beredt til å ta ansvar, sier talskvinne Marite Straume.
 

 - UBEGRIPELIG:  Utviklings- og kommunikasjonsdirektør Marite Straume sier til Dagbladet at det ikke var maskiner på taket. Foto: Re&Re.
- UBEGRIPELIG: Utviklings- og kommunikasjonsdirektør Marite Straume sier til Dagbladet at det ikke var maskiner på taket. Foto: Re&Re. Vis mer
 SKULLE BYGGE HAGE PÅ TOPPEN:  Taket i den to år gamle bygningen raste ned torsdag ettermiddag. Foto: Oksana Dzadan, AP/NTB Scanpix.
SKULLE BYGGE HAGE PÅ TOPPEN: Taket i den to år gamle bygningen raste ned torsdag ettermiddag. Foto: Oksana Dzadan, AP/NTB Scanpix. Vis mer