Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

George Floyd

- Testet positivt for COVID-19

Ikke oppført som en faktor til dødsfallet.

FÅR IKKE PUSTE: George Floyd døde forrige uke etter en brutal pågripelse i Minneapolis i USA. Nå er det opprør og demonstrasjoner over hele USA. Foto: David Gannon / AFP
FÅR IKKE PUSTE: George Floyd døde forrige uke etter en brutal pågripelse i Minneapolis i USA. Nå er det opprør og demonstrasjoner over hele USA. Foto: David Gannon / AFP Vis mer

Det har vært uenighet om George Floyds (46) dødsårsak. Mens familien fikk gjennomført en uavhengig obduksjon, som konkluderte med at kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen var dødsårsaken, har fylket en annen oppfatning.

Nå har rettsmedisineren i Hennepin fylke offentliggjort sin obduksjonsrapport med familiens tillatelse. Her kommer det fram at Floyd testet positivt for COVID-19 i april, men dette er ikke oppført som en faktor til hans død, skriver Minnesota-avisa Star Tribune.

To rapporter

Før rapporten i sin helhet ble publisert, opplyste rettsmedisinerens kontor at Floyd døde av hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen. I tillegg ble underliggende hjertesykdom og nylig bruk rusmidler omtalt som viktige forhold.

Konklusjonen strider mot en rapport som ble laget rett etter at Floyd døde, men er mer i samsvar med den private obduksjonsrapporten som er bestilt fra Floyds familie.

I den første offisielle rapporten sto det at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer og trolig var ruspåvirket, og at dette medvirket til at han døde. Det sto også at det ikke var fysiske tegn på at Floyd døde av kvelning.

Totalt har det altså vært tre rapporter om dødsårsaken, om man teller med familiens.

DØDSÅRSAKEN: I obduksjonsrapporten til George Floyd kommer det frem at han døde av asfyksi. Video: TMZ Vis mer

Nye opplysninger

I den nå offentliggjorte obduksjonsrapporten ser det ut til at rettsmedisineren støtter sin konklusjon om at Floyd ikke ble kvalt ved å oppgi en rekke fraværende skader som kan være tegn på kvelning, skriver Star Tribune.

Det kommer også fram at det ikke ble funnet livstruende skader på Floyds hals, hode, ryggrad, bryst, hjerne, skalle eller på strupehodet.

I tillegg kommer det fram nye opplysninger om skader som følge av stump vold i ansiktet, på skuldrer, hender, armer og ben, blåmerker på håndleddene fra håndjernene og ett brukket ribbein på grunn av hjerte- og lungeredning.

Opptøyer i USA

Floyd døde etter en brutal pågripelse for ei uke siden. Han ble holdt nede med hendene bakbundet mens en politimann trykket kneet mot halsen hans i flere minutter. En video fra hendelsen viser også at Floyd sa at han ikke fikk puste, og at han etterhvert sluttet å snakke og bevege på seg.

USA har vært preget av demonstrasjoner og voldsomme opptøyer etter at Floyd døde. Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for mange amerikanere. Demonstrasjonene utviklet seg fort til en nasjonal bevegelse mot strukturell rasisme.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

De fire politibetjentene involvert i pågripelsen av Floyd har blitt siktet i saken. Først ble mannen som presset kneet sitt mot Floyds hals siktet. Onsdag kom nyheten om at de ytterligere tre betjentene er siktet for medvirkning til drapet på afroamerikaneren.

Siktelsen av den allerede drapssiktede betjenten Derek Chauvin ble også endret fra det som i norske termer kan oversettes fra uaktsomt til forsettlig drap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!