Corona

Testet positivt i 505 dager

En coronapasient testet positivt i hele 505 dager før døden inntraff, viser forskning. Men hvor lenge kan viruset forbli i kroppen og hva har det å si?

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer
Publisert

I flere ferieland i Europa som Spania, Hellas, Tyskland og Frankrike, er coronasmitten nå på kraftig frammarsj.

Omikronvariantene BA.4 og BA.5 er nå de som regjerer og sprer seg raskt over det europeiske kontinentet. Disse variantene kan lettere smitte vaksinerte personer enn tidligere virusvarianter.

Også Norge har opplevd høyt smittetrykk de siste ukene, men helsemyndighetene ser for seg at det vil roe seg ut over sommeren.

Godt inne i det tredje året med pandemi, er nær 560 millioner mennesker registrert smittet, og antall registrerte coronadødsfall nærmer seg 6,5 millioner.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Mysterium

Siden coronaviruset dukket opp og snudde verden på hodet, er det blitt forsket massivt på viruset og hvordan det virker og påvirker.

Likevel er det mange viktige spørsmål vi fremdeles trenger svar på, som for eksempel hvor lenge coronaviruset forblir i kroppen etter at man er blitt smittet.

Spørsmålet, hvis svar kan komme til å kaste nytt lys over long covid-problematikken, er viet en stor oppmerksomhet i det ledende medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

- Nesten tre år siden coronaviruset først ble oppdaget, er dette fortsatt et mysterium, skriver BMJ.

For det finnes ikke noe fasitsvar, selv om forskerne har funnet ut mye.

Blant annet er det nå kjent at en pasient, som fra før hadde svekket immunforsvar på grunn av alvorlig sykdom, testet positivt for covid-19 i hele 505 dager fram til vedkommende døde.

Den oppsiktsvekkende pasientstudien ble presentert på European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases i april 2022.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Lanserer teori

Førsteforfatter, Dr Luke Blagdon Snell fra Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, antyder at personer med svekket immunforsvar kan bli verter for nye virusmutasjoner.

- Nye varianter av coronaviruset har dukket opp gjennom pandemien. Noen av disse variantene overføres lettere mellom mennesker, forårsaker mer alvorlig sykdom eller gjør vaksinene mindre effektive. En teori er at disse virusvariantene utvikler seg hos individer med svekket immunsystem, som kan ha vedvarende infeksjon med SARS-CoV-2, sier han.

To andre studier har funnet at coronaviruset var til stede i en pasients avføring i hele sju måneder med coronavirusinfeksjon.

Dette framstår som en gåte for forskere, som nå undersøker de potensielle koblingene mellom SARS-CoV-2 i tarmen og long covid.

En metaanalyse som undersøkte hvor lang tid coronasmittede fortsetter med å utskille virus, fant at gjennomsnittspersonen utskiller virus i omtrent en måned.

Noen mennesker, derimot, er såkalte superutskillere, og skiller ut virus vesentlig lenger.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Øyne, hjerte og hjerne

Og coronaviruset forblir ikke bare i luftveiene. Obduksjoner har funnet spor av virus i blindtarmen, øyne, hjertet og hjernen.

- Disse virusene har imidlertid ikke vært smittsomme, sier Nathan Bartlett, førsteamanuensis i viral immunologi ved University of Newcastle, Australia.

- Ingen har kunnet isolere smittsomt virus fra vev utenfor luftveiene, påpeker han overfor BMJ.

Selv i luftveiene er viruset ofte ikke smittsomt.

Forskere har også undersøkt hvorvidt coronaviruset forblir i kroppen lenger enn ved andre virusinfeksjoner, som influensa og forkjølelse.

Svaret er utvilsomt ja.

Antallet ulike virusvarianter av coronaviruset gjør det vanskelig å fastslå hvor mye lenger coronaviruset forblir i kroppen, men mye lenger er sikkert og visst.

Forskerne lurer nå på om lengden på coronavirusets opphold i kroppen kan ha noe å si for utvikling av long covid.

- Vi forstår egentlig ikke den koblingen, sier Bartlett. Ennå.

CORONA: Shanghais 26 millioner innbyggere er inne i tredje uke med full nedstengning, og det begynner å gå utover innbyggerne i byens tålmodighet. Video: Ap/Twitter Vis mer

- Store forskjeller

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har lest artikkelen i BMJ.

- Ingen vet helt hvor lenge SARS-CoV-2-viruset blir i kroppen etter covid-19-sykdom, og det er trolig store individuelle forskjeller på dette, sier Nakstad.

Fordi det har vist seg vanskelig å påvise viruset i luftveiene etter ei drøy uke, påpeker Nakstad at de fleste vil være lite smittsomme etter dette, selv om viruset hos noen forblir andre steder i kroppen eller i mage eller tarmkanalen over flere uker eller måneder.

CORONAEKSPERT: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad. Foto: Shad Madian
CORONAEKSPERT: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad. Foto: Shad Madian Vis mer

- Viruset gjør uansett lite skade i kroppen når det er inaktivert av antistoffer og ikke klarer å kopiere seg selv i cellene våre. Hos personer med redusert immunforsvar, kan imidlertid aktiv viruskopiering fortsette i flere uker, sier Nakstad.

Han påpeker at dette gir et mer langvarig sykdomsforløp, og øker sannsynligheten for at celler kan infiseres med flere ulike virustyper samtidig.

- Hvis dette skjer, kan det få uheldige konsekvenser ved at overflateantigener, såkalte piggproteiner, fra to eller flere ulike virusstammer blandes. Dermed oppstår nye virusvarianter med mye større endringer enn vi vanligvis ser etter mutasjoner som forårsakes av virus-kopieringsfeil i cellene våre.

Nakstad sier at SARS-CoV-2-viruset klarer å korrigere slike kopieringsfeil ganske effektivt i motsetning til andre RNA-virus. Derfor er coronaviruset regnet som et mer stabilt virus sammenlignet med for eksempel forkjølelses- og influensavirus.

HOSTE: Sliter du med hoste etter corona? Er du da fremdeles smittsom? Få svar fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Reporter: Jenny Emilie Aas. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Long covid

Helsedirektoratets mann synes det er interessant hva lengden viruset forblir i kroppen kan ha å si for utvikling av long covid.

- I fagmiljøene diskuterer man om coronaviruset kanskje fortsetter å bidra til betennelsesprosesser i noen organsystemer over tid, og dermed forårsaker langtidseffekter. Det er også mulig at typiske langtidsplager skyldes at cellestrukturer allerede har blitt skadet og trenger tid på å tilfriskne, sier Nakstad, men legger til:

- Foreløpig vet vi veldig lite om dette, annet enn hvilke plager som rapporteres mest hyppig. Det ser imidlertid ut som forekomsten av langtidsplager er mindre etter infeksjon med omikronvariantene sammenlignet med tidligere virusvarianter. Det kan tyde på at sykdommens alvorlighetsgrad og varighet også spiller inn på risikoen for long covid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer