Coronaviruset

Testet positivt. Sendt hjem

Kambodsjas 68 år gamle statsminister er i karantene etter at Ungarns utenriksminister testet positivt for coronaviruset - i Thailand.

STO TETT: Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó med Kambodsjas statsminister Hun Sen (68), dagen før førstnevnte testet positivt for coronaviruset. Sen hevder imidlertid hardnakket at han har testet negativt - og forsikrer om at han fremdeles kan spille golf. Foto: AP / NTB

STO TETT: Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó med Kambodsjas statsminister Hun Sen (68), dagen før førstnevnte testet positivt for coronaviruset. Sen hevder imidlertid hardnakket at han har testet negativt - og forsikrer om at han fremdeles kan spille golf. Foto: AP / NTB

Vis mer
Publisert

I går ble det kjent at Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó (42) testet positivt for coronaviruset etter å ha ankommet Thailand for et offisielt besøk tirsdag. Det meldte nyhetsbyrået AP.

Ifølge Thailands helseminister Anutin Charnvirakul ble Szijjártó og tolv medlemmer av teamet hans testet kort tid etter ankomst.

Ministeren ble sendt til Institutt for smittsomme sykdommer i Bamrasnaradura etter å ha testet positivt to ganger. Ifølge Bangkok Post tilbrakte det neste døgnet i isolasjon.

Szijjártó tilhører det nasjonalkonservative regjeringspartiet Fidesz, og har tidligere vært talsperson for statsminister Viktor Orbán.

Møtte statsministeren

I et innlegg på sin Facebook-side, gjengitt av AP, roser Szijjártó thailandske myndigheter for hjelpen han mottok etter at han testet positivt - men legger også til:

- Jeg unner ingen å være i denne situasjonen.

HENTET: Helsearbeidere i beskyttelsesutstyr geleider Ungarns utenriksminister Péter Szijjártótil flyet som fraktet ham hjem til Ungarn etter at han testet positivt for coronaviruset i Thauiland. de øvrige tolv medlemmene av teamet hans ble fraktet hjem i et separat fly. Foto: Thailand's Ministry of Public Health / AFP Photo / NTB
HENTET: Helsearbeidere i beskyttelsesutstyr geleider Ungarns utenriksminister Péter Szijjártótil flyet som fraktet ham hjem til Ungarn etter at han testet positivt for coronaviruset i Thauiland. de øvrige tolv medlemmene av teamet hans ble fraktet hjem i et separat fly. Foto: Thailand's Ministry of Public Health / AFP Photo / NTB Vis mer

Ungarske myndigheter måtte hente delegasjonen hjem med to fly dagen etter - et til den smittede ministeren, og et til resten av teamet. Bilder fra Thailands helsedepartement viser helsepersonell i heldekkende smittevernutstyr som ledsager Szijjártó til flytrappa.

Szijjártó ankom Thailand etter et dagsbesøk til Kambodsja. Her møtte han blant annet 68 år gamle Hun Sen, som har vært landets statsminister siden 1998 - samt utenriksminister Prak Sokhonn. Bilder viser at ingen av dem brukte munnbind under møtene.

HOLD DEG HJEMME: Helseminister Bent Høie oppsummerer de viktigste tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Kambodsjanske myndigheter skriver i en uttalelse at Szijjártó testet negativt før han ankom landet.

Videre opplyser de at alle som hadde vært i kontakt med utenriksministeren under besøket i landet ville bli testet og satt i karantene. Torsdag hevdet det kambodsjanske helsedepartementet at alle de 628 personene som var involvert i besøket testet negativt i etterkant, ifølge AP.

I Kambodsja underskrev Szijjártó avtaler om landbruk og sivil luftfart, og gjenåpnet den ungarske ambassaden i landet, som har vært stengt i 25 år. Det skriver danske B.T.

- Kan fortsatt spille golf

På sin Facebook-side avviser Hun Sen alle spekulasjoner, og hevder han har testet negativt for coronaviruset i etterkant.

- Jeg og kona mi, mine 18 sikkerhetsvakter og sjåføren min har alle testet negativt. Legene krever likevel at jeg overholder 14 dagers karantene skriver han ifølge Bangkok Post.

Statsministeren forsikrer om at han vil overholde alle karanteneregler.

- Jeg kan fremdeles trene og spille golf i mitt eget hjem, men jeg holder alle andre unna.

Ungarn er en viktig europeisk støttespiller for Kambodsja, og har blant annet tatt dissens mot EUs avgjørelse om å iverksette handelssanksjoner mot landet.

I august reviderte EU frihandelsavtalen med Kambodsja, noe som rammet 20 prosent av eksporten til unionen, ifølge NTB. Begrunnelsen var «systematiske brudd på menneskerettighetene».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer