Testet Teslas autopilot: - For guds skyld, hold hendene på rattet

Sjefen selv, Elon Musk, ber også Tesla-eiere om å være forsiktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet tidligere har omtalt rulles nå Teslas nye autopilotfunksjon ut i Norge.

NAF tok i går saken i egne hender, og satte seg i privatbilen til forbundets teknologidirektør, David Baum, for en prøvetur.

- Jeg må si det var fascinerende, imponerende og skremmende på samme tid. To tonn luksusbil med 700 hestekrefter, og så skal man slippe rattet i 100 km/t. Det er en surrealistisk følelse, sier rådgiver i NAF, Andreas Handeland.

- Rykket til
Se videoen i toppen av saken.

De tok E6 østover ut fra Helsfyr i Oslo, og allerede etter få minutter fikk de sin første overraskelse. Det viser seg at autopilotfunksjonen på ingen måte lar deg slappe av, og man ser Handeland gripe raskt til rattet for å gjenopprette kontrollen.

- Ja, det skjedde flere ganger at bilen rykket til. Når man ligger på motorveien skal det holde å sette på blinklyset til den retningen man ønsker, så skifter bilen kjørebane selv, men vi gjorde det i en sving på E6. Da kastet kjøretøyet seg og vagget litt fram og tilbake, forteller Handeland.

Avansert cruisekontroll
Programvaren bruker Teslaens 12 sensorer, et frontkamera, radar, samt bilens GPS-system til å orientere seg i trafikken, men skal man tro rådgiveren er systemet langt fra intelligent.

- Det er mer en avansert cruisekontroll enn en selvkjørende bil, og for guds skyld, hold hendene på rattet til enhver tid. Systemet har klare begrensninger, og vår konklusjon er at vi maner til forsiktighet ved bruk av autopilot i Tesla, opplyser Handeland til Dagbladet.

- Guffent
Foruten Handeland og bileier Baum er også kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal og content manager Harald Wisløff med i bilen. Man ser tydelige reaksjoner hos passasjerene under testen.

- Teslas autopilot fungerer på rette strekninger og motorvei, og det er litt guffent hvor overraskende fort man blir vant til det. Samtidig fungerer den ikke noe særlig på småveier, så for all del, dette er dritkult, men ikke overlat liv og lemmer til bilen, forklarer han.

Samme beskjed fra Tesla
Tesla-sjef Elon Musk ba forrige uke eierne om å være forsiktige under testingen av det nye systemet.

RULLES UT: Tesla-direktør Elon Musk forteller at alle land bortsett fra Japan har godkjent utrullingen av selskapets nye autopilotfunksjon. Foto: REUTERS/Rashid Umar Abbasi
RULLES UT: Tesla-direktør Elon Musk forteller at alle land bortsett fra Japan har godkjent utrullingen av selskapets nye autopilotfunksjon. Foto: REUTERS/Rashid Umar Abbasi Vis mer

- Vi er ekstra forsiktige på et så tidlig stadie. Derfor anbefaler vi alle sjåfører å holde hendene på rattet for sikkerhets skyld, sa han til The Guardian.

Lørdag avslørte Musk at godkjenninger for alle land utenom Japan var i boks, og at systemet rulles ut deretter.

Veitrafikklovens §3 lyder som følger:
Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved veien.

- VÆR FORSIKTIG: Oppfordrer rådgiver i NAF, Andreas Handeland. Foto: Privat
- VÆR FORSIKTIG: Oppfordrer rådgiver i NAF, Andreas Handeland. Foto: Privat Vis mer