Coronasymptomer

Testforvirring: Måtte avlyse påskeferien

Etter én positiv og to negative coronatester, er Johnny Bjergene usikker på om han har hatt covid-19. Påsken måtte han uansett tilbringe i isolasjon.

I ISOLASJON: Johnny Bjergene har tilbrakt påsken i isolasjon etter postivt testsvar på covid-19, men er likevel usikker på om testen ga rett svar, da han to ganger seinere har testet negativt. Foto: Nina Hansen/DAGBLADET
I ISOLASJON: Johnny Bjergene har tilbrakt påsken i isolasjon etter postivt testsvar på covid-19, men er likevel usikker på om testen ga rett svar, da han to ganger seinere har testet negativt. Foto: Nina Hansen/DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

For å være på den sikre siden bestemte Johnny Bjergene (53) og familien seg for å ta en coronatest, før de skulle tilbringe en etterlengtet påskeferie på Veierland.

Mens han gjorde båten klar for utsetting på vannet palmesøndag, kom svaret: Bjergene hadde testet positivt. Han ble svært overrasket, da han ikke hadde opplevd noen symptomer.

- Jeg skjønte ingenting, men tenkte som så at «da blir jeg vel dårlig», sier Bjergene til Dagbladet.

En drøy uke seinere har han fortsatt ikke kjent på nedsatt allmenntilstand eller noen av de kjente symptomene på infeksjon. Han er derfor usikker på om han har vært smittet eller ei.

VENTA PÅ Å BLI DÅRLIG: Johnny Bjergene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VENTA PÅ Å BLI DÅRLIG: Johnny Bjergene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Forvirrende testsvar

Ifølge TV 2, som først omtalte saken, har Bjergene testet seg to ganger etter den første positive testen. Begge gangene har resultatet vært negativt.

Han forteller til Dagbladet at ingen av hans nærkontakter har testet positivt.

Påskeferien på fjellet ble uansett avlyst for å overholde henholdsvis isolasjon og karantene.

Et vennepar som hadde vært på besøk på terassen noen dager før det positive testsvaret, måtte snu i døra til leiligheten de hadde leid på Hafjell for å dra hjem i karantene.

- Det er leit å føle på at man har ødelagt påskeferien for to barn og to voksne. Alle har sagt at man ikke kan tenke sånn, men man føler jo at man har satt vennene sine i en uønsket situasjon, sier Bjergene.

Da han ikke hadde kjent noen symptomer noen dager etter den første testen, kjørte 53-åringen igjen til testsenteret på Jessheim. Denne gang var testen negativ.

Det ble bestemt at han skulle ta en tredje test. Også denne ga negativt svar.

- Svært uvanlig

Ifølge enhetsleder i Ullensaker kommune, Elisabeth Grøtli Nordal, er tilfeller som det Bjergene har opplevd svært uvanlig, men teknisk mulig.

Hun sier til TV 2 at det er vanskelig å si hva som har skjedd i dette konkrete tilfellet, men at de undersøker at smittevernrutinene for testing i kommunen følges opp.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier til kanalen at testene som analyseres på laboratoriene er svært presise. Han mener derfor det er sannsynlig at Bjergene faktisk hadde covid-19-infeksjon - uten merkbare symptomer - da første test ble foretatt.

Aavitsland påpeker at det kan ha skjedd en feil ved prøvetakingen eller i laboratoriet.

- Vet ikke om jeg er beskyttet

Bjergene sitter fortsatt hjemme i isolasjon til og med onsdag denne uka, og lever greit med det.

Han skulle imidlertid gjerne kjent seg sikrere på om han faktisk har vært smittet, og om han er beskyttet mot en eventuell reinfeksjon.

Foreløpige studier tyder nemlig på at antistoffer for coronaviruset gir påfølgende immunitet hos de fleste i minst seks måneder.

- Beskjeden er at jeg nå må betrakte meg som smittet, men jeg vet jo ikke om jeg framover kan betrakte meg som beskyttet av antistoffer eller ikke, sier Bjergene.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer